0000043173зрителите разделени “за” и”против” фотоколажа.

Дата: 08.10.2015 02:39
Източник: Струма – стр. 8
Германско информационно предаване представи канцлера Ангела Меркел, забрадена с фередже, на фона на берлинското небе, осеяно с минарета. Предаването „Репортаж от Берлин” на телевизия ARD в неделя вечерта разискваше как ще се справи Германия с нарастващия брой кандидати за убежище.
До вчера ARD беше получила 87 телефонни обаждания и хиляди коментари във Фейсбук. Засягайки страховете на хората от миграцията, водещият на предаването Райналд Бекер попита: „Какво ще стане с ценностите ни? Как реагираме, ако бежанците поставят под въпрос равните възможности, правата на жените или свободата на словото и на медиите?”.

Реакцията на повечето зрители беше положителна, те хвалеха телевизията, че засяга темата.
„Смятам, че е добре, че ARD използва фотомонтажа, за да илюстрира въпроса за жените в исляма”, каза зрител, обадил се на горещия телефон на телевизията.
Друг защити канцлера: „Защо обиждат г-жа Меркел така? Тя постигна толкова много и е пример за подражание. Не бива медийната свобода да се използва по този начин”.
Предаването поляризира зрителските мнения много силно и предизвика някои емоционални реакции, каза Сабине Кнот, която оглавява отдела за зрителски реакции.
Някои зрители казаха, че е важно, опасенията на гражданите най-сетне да се приемат сериозно и да се покаже какво е положението в Германия в момента.
Други бяха много разстроени и заявиха, че популяризираме организации като дясната „Пегида”, добави Кнот.
По официални данни Германия очаква да приеме тази година между 800 000 и един милион мигранти – рекорд както за страната, така и за Европа. Според вътрешния министър на Бавария само през септември в страната са пристигнали между 270 и 280 хиляди мигранти, което е повече, отколкото през цялата 2014 г.