penБългарската национална телевизия създава територия за състезание между литературни таланти. Тази сряда, 30 септември, точно в 21:00 часа в ефира на БНТ 1 тръгва литературното реалити „Ръкописът”.

Дългоочакваната премиера на шоуто ще събере зрителите по същото време и на голям екран на открито пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в София, за да ги направи съпричастни на емоцията от старта на оспорваното състезание между дебютни романи. На живо и в ефир БНТ 1 ще запознае зрителите с всички 72-ма участници, които достигнаха след тежък кастинг до участие в предаването. Своите ръкописи изпратиха българи с различни професии от страната и наши сънародници, които живеят в чужбина, за да докажат, че именно техният роман заслужава да бъде издаден.

По-рано същия ден на пресконференция в Националната библиотека БНТ ще представи 72-мата талантливи участници. Състезанието ще започне веднага за първата група от 12 души, които ще преминат през различни предизвикателства. На изпитание ще бъдат подложени тяхното въображение, талант и умение да реагират адекватно в трудни ситуации. В първия епизод зрителите ще чуят личните им истории, ще разберат какво ги е вдъхновило да напишат романа си, защо ръкописите им разказват за исторически събития, преживяни случки или измислени светове – всичко, което ги е окуражило да напишат своя първи роман.

В края на епизода от 12-те претенденти ще остане един, който отива на финал. В следващите пет епизода от останалите конкуренти ще бъдат определени още петима, които също ще се състезават за победата. В следващите 6 епизода от втората фаза на формата ще се конкурират победителите от първите 6 серии и върнатите от продуцентската колегия. Победителят ще бъде излъчен във финалния – 12-ти епизод.

3e168112c352033cf2809d1c1f72f8ce

„След „Голямото четене” – форматът, който преобърна представите на телевизионния пазар за реалити и провокира невероятен интерес към четенето, „Ръкописът”” е продължение на амбицията на БНТ да покаже, че актуалните телевизионни формати могат да имат своя важен културологичен ефект и да предложат алтернатива на зрителите. Всеки един от тези участници, с които зрителите се запознаха през лятото, е част от енергията на уникалното литературно реалити, което ще покажем в ефира”, коментира програмният директор на БНТ 1 Севда Шишманова.

В хода на надпреварата участниците ще трябва да демонстрират таланта си да пишат в реално време, като ще се срещнат с едни от най-четените съвременни писатели – Георги Господинов, Илия Троянов, Елена Алексиева, Владимир Тодоров, Александър Секулов, Георги Мишев, Алек Попов, носителката на наградата „Пулицър” Елизабет Франк, както и Тайе Селаси, жури в италианското издание на формата. Всички те ще споделят с участниците опита и знанията си за творческия процес.

Претендентите ще описват своите преживявания и емоции в различни жанрови форми и ще бъдат поставяни дори в екстремни ситуации. Сред специалните гост-участници в „Ръкописът” са режисьорите Явор Гърдев и Иван Добчев, актьорите от „Под прикритие” Владимир Пенев и Захари Бахаров, музикантите Васко Василев и Ицо Хазарта.

„Вярвам, че зрителите ще оценят колко смело е от страна на авторите да ни допуснат в творчески процес и да се борят за произведенията си. Ще съм щастлива, ако разбием упорито налаганото клише, че хората искат да гледат само „сеири”. Намерихме се взаимно с чудесни интелигентни участници, които заслужават внимание и любов от аудиторията”, каза продуцентът на шоуто от страна на БНТ Евгения Атанасова.

Тежката задача да оценява уменията на кандидатите ще имат трима утвърдени и любими на публиката български писатели – Ваня Щерева, Владимир Зарев и Захари Карабашлиев, водещия на формата – писателят и драматург Георги Тенев. Режисьор на „Ръкописът” е Милко Лазаров. Продуцент на “Ръкописът” е БНТ, режисьор на формата Милко Лазаров, а изпълнителен продуцент – „Ред Карпет”.