tv screenДългото застояване пред телевизора значително увеличава риска от възникването на съсиреци в кръвта и от настъпване на белодробна емболия, твърди японски учен в рамките на конференция на Европейската асоциация на кардиолозите в Лондон.

Според доктор Тору Ширакава от Университета в Осака гледането на телевизионни програми
повече от пет часа на ден увеличава двойно опасността от развиването на фаталната белодробна емболия в сравнение с хората, които стоят пред малкия екран не повече от 2,5 часа дневно.

За да стигне до тези изводи японският специалист проследил здравните досиета на 86 хиляди души 18 години. Доктор Тору Ширакава съветва заклетите телевизионни зрители да се раздвижват от време на време и да не стоят непрекъснато седнали. Добре е и да пият повече вода.

Белодробната емболия е заболяване, блокиращо притока на кръв от сърцето към белите дробове. То предизвиква болки в гърдите и недостиг на въздух и е една от причините за внезапна смърт. Само във Великобритания от него умират около 60 000 души годишно, съобщава в. „Индипендънт”.
Според учените възможностите на съвременната телевизионна индустрия имат голям принос за проблема защото мнозина прекарват пред екрана часове и дори дни наред, без да помръднат, гледайки цели сезони на сериали или всевъзможни шоупрограми.

Дата: 01.09.2015 01:04
Източник: Любословие по медии