Сега четете
Невероятната история на италиански измамник, манипулирал медиите с измислици

Невероятната история на италиански измамник, манипулирал медиите с измислици

Осъден италиански дезинформатор е в центъра на медийна измислица с имената на Доналд Тръмп и папа Франциск, поместена в американски скандален таблоид. Според „Ню Йорк пост“ кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп се опитвал да ухажва католическия електорат и заедно със своя „съдружник“ Алесандро Прото направил сондаж за закупуване на аржентинския футболен клуб „Атлетико Сан Лоренсо“ от Алмагро (предградие на Буенос Айрес), чийто запален привърженик е папа Франциск. „Прото е италиански магнат на недвижими имоти, за когото се говори, че е бил източник на вдъхновение за образа на главния герой Крисчън Грей в „Петдесет нюанса сиво“ (еротичен роман от британската авторка Е. Л. Джеймс). Прото е продал имоти на Том Круз, Леонардо Ди Каприо, Мадона, Брат Пит и принц Уилям, а „Ню Йорк пост“ пръв съобщи, че той е продал мансардата си в Манхатан на футболната звезда Кристиано Роналдо за 18,5 милиона долара,“ твърди всекидневникът. Фактите от журналистическа проверка представят съвършено различен портрет на Прото.

Алесандро Прото е роден на 11 септември („Една съдбоносна дата,“ както обича често да повтаря) 1974 година в Милано. Никога не говори за баща си, а майка му е била медицинска сестра. Семейството е затънало в дългове и на 17 години той напуска дома си и започва да продава енциклопедии от врата на врата. Неизвестен клиент забелязал неговите заложби и му препоръчал да се захване с недвижими имоти. Докато връстниците му в бранша се задоволяват да пласират някоя гарсониера, Алесандро тръгва с убеждението, че „всичко опира до комуникацията“, което и до днес изповядва, цитирайки безразборно Берлускони, Обама и папа Франциск, как „не правят нищо друго освен красиви речи“. Вместо да търгува с имоти той започва да разпраща до медиите самоделни „комюникета“ за въображаеми сделки.

„Мадона няма да купи дворец във Венеция, а супер мансарда във Верона, където вече спретна дом Ди Каприо, докато в близката (винарска зона) Валполичела се намира една от резиденциите на двойката Брат Пит и Анджелина Джоли,“ гласи изцяло измислена информация, излъчена от авторитетна италианска агенция (името не споменаваме от колегиална коректност) с източник Прото, който даже посочва несъществуваща „партньорска“ фирма в Ню Йорк.

„Не е важно с кого си правил секс, важното е да се разчуе,“ споделя дезинформаторът в неотдавнашно интервю. Медийните измислици за недвижими имоти не са рискови начинания, защото няма холивудска звезда, която ще тръгне да опровергава безплатна и безвредна реклама, от която се ползва и нейният съчинител. Дори да има опровержения, те не могат да прераснат в съдебни искове. За Прото този вид забавна дезинформация е само тест за ниското качество на журналистическите филтри. Това е подготовка за голямото му начинание – влизането във финансовото поприще. Той прехвърля местожителството си в Швейцария, а в Милано основава „Групата за европейски инвестиции“, която не е ясно с какво се занимавала, но фалира през 2005 година. Това не само че не го разколебава, но го вдъхновява отново да заложи на качеството си да привлича клиентите чрез медийни измислици.

В наказателно постановление на Италианската национална комисия за търговските сдружения и борсата (КОНСОБ) се установява, че за периода от декември 2010 до януари 2013 година Алесандро Прото разпространява над 150 съобщения за медиите, подчинени на „единствената цел да извлече незаконни облаги в професионалната си дейност“. Той огласява, че е придобил 1 процент от акциите на Фиат (Fiat), 1,2 процента от тези на Медиасет (Mediaset) на Силвио Берлускони, 0,8 процента от банка Уникредит (UniCredit), 0,5 процента от Медиобанка (Mediobanca), също на Берлускони, както и 0,7 процента от застрахователния колос Дженерали (Generali). За отбелязване е, че всички акции са под 2 процента, тъй като това е максимумът, който не подлежи на регистрация в КОНСОБ. Не се знае точният брой на измамените, но поне двайсет са го дали под съд за обща сума от 1,1 милиона евро.

„Нямах нищо на ръка, нито една акция. Все едно, че бе игра. Опияняващо беше усещането, че всяка моя дума раздвижва пазара, че можех да го манипулирам както си искам и да определям поскъпването на дадена акция. Да си тръгнал от нищо и да местиш милиарди, според мен това е добра дефиниция за власт. Моите съобщения съдържаха заглавие, кратка новина и осем-десет реда цитати в кавички. Нямаше нищо вярно, но ги публикуваха дословно. Това бяха все икономически журналисти. Достатъчен бе обикновен калкулатор, за да се разбере, че 0,8 процента от Уникредит прави 150 милиона евро. Откъде да ги вземе господин Никой, какъвто съм аз? Никой обаче не проверяваше. Ако съм смущавал пазара, правил съм го с тяхното съучастие. Сам не можех да смутя нищо и никого,“ споделя сега Прото.

В тези негови разсъждения има някаква логика, но тя е по-скоро на сериен убиец, който се опитва да съди производителите на използвани от него ножове. В момента Алесандро Прото е под домашен арест, защото изтърпява присъда от 3 години и 10 месеца за измама. Наложена му е и глоба от КОНСОБ в размер на 4,9 милиона евро. Най-голямата в историята, изтъква измамникът.

Вижте и

Очаква да бъде на свобода догодина и се старае да не губи форма. Досега не е ясно кой точно е пуснал фалшивата информация за това, че е прототип на главния герой в „Петдесет нюанса сиво“. Прото само уточнява, че се запознал авторката Ерика Ленърд (с псевдоним Е. Л. Джеймс) през 2009 година, когато тя пребивавала в Италия, за да пише „за вилите на кинозвездите“.

Другият медиен кьорфишек е, че режисьорът Мартин Скорсезе щял да снима филм за Прото под наслов „Манипулаторът“, а музиката щяла да бъде на англо-ирландската група „Уан Дайрекшън“. Този път опровержение имаше и то от страна на секретарката на манипулатора Сабрина Валведере, съпроводено с нейна снимка. Тъкмо тя привлече вниманието, защото младата дама е толкова красива, че „ти секва дъха“, както написа италиански репортер. Оказа се, че снимката е на нищо неподозираща българка, изтеглена от „Фейсбук“.

Един от бъдещите планове на Прото е да издава вестник под наслов „Контрапункт“. Ако намерението му е съдържанието на вестника да бъде контрапункт на досегашните му медийни измислици, значи ще трябва да започне да пише истината, което е рисковано начинание.

Дата: 31.08.2015
Източник: www.fbr.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре