700ht_ForАнглийският писател Фредерик Форсайт призна, че 20 г. е шпионирал в полза на британската разузнавателна служба МИ6. Признанието се съдържа в автобиографията му, извадки от която бяха публикувани във в. “Сънди таймс”.Авторът на “Денят на Чакала” и “Кучетата на войната” твърди, че над 20 години е работил за МИ6, по-специално в независимата област Биафра в Нигерия, в Източна Германия, Родезия и Република Южна Африка (РЮА).

Като журналист на свободна практика през 1968 г. с него се свързал член на МИ6 на име Рони, който искал да има “свой коз в сърцето на анклава Биафра”, където се водела гражданска война между 1967 и 1970 година.”Когато се върнах в тропическата гора, той вече имаше такъв коз”, пише 77-годишният Форсайт в мемоарите си, озаглавени “Аутсайдерът”.

По време на престоя си в Биафра той пишел статии за хуманитарната и военната обстановка, като държал Рони информиран за неща, които по различни причини не можели да се появят в медиите.

03-47-2bРоден е на 25 август 1938 в град Ашфорд, графство Кент, в югоиточната част на Англия. Получил образование в привилегированото Тенбриджко частно мъжко училище и нв Гранадския университет в Испания.

Между 1956 и 1959 служил в кралските BBC, а след това работил и като сътрудник в агенция Ройтерс. Бил кореспондент в Берлин, Париж и Прага и отразил Гражданската война в Нигерия между Биафра и Нигерия. Знанията, които получил по време на тази война били основа на романите му.