journalism“В България медиите насаждат страх у хората от бежанците”. Това заяви за “Събуди се” по Нова писателят и журналист Даниела Горчева. “Не съм съгласна, че България не може да приеме 5-6 хиляди бежанци. Това не е нищо. Още повече, че ние сме една огромна страна в сравнение с Холандия – тя е три пъти по-малка като територия и приема много бежанци”, изтъкна Горчева.

Що се отнася до това, че страната ни не е крайна точка за бежанците, а само транзитен коридор, преводачът Мариана Хил коментира: “Те не искат да заобиколят държавата, а хората в държавата. Те нямат нищо против България, а против отношението към тях тук. Това е добре, защото ние не сме готови за такава бежанска вълна”.

“Българите ще се върнат в България, когато се оправи правосъдието”, заяви журналистката.

В същото време диригентът Максим Ешкенази изтъкна, че забелязва сериозен прогрес в страната ни за последните години: „Това не е онази България, която аз оставих през 1995 година. Е, не е Амстердам, но е цивилизано, има метро, тротоарите са много хубави. Нещата вървят нагоре доста солидно. Има какво да се прави, но това са 50-60 години, когато всичко е било занемарявано”.