Mario-Gavrilov2За нерегламентираните практики на пазара на горива. Как се доказва картелно споразумение?

Гост: Марио Гаврилов, говорител на Комисията за защита на конкуренцията

Резюме: В Германия и Франция се правят анализи за картел по три и две години. Това заяви говорителят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов в коментар дали Комисията ще се бави с нов секторен анализ две години, както беше в периода 2010 – 2012 година.

По думите му дотук КЗК има отказ от получаване на данни от НАП и от Агенция „Митници” – заради закона. Искам да обърна внимание, че по закон ние не влизаме хипотезата на Данъчно-процесуалния кодекс и нямаме достъп до тези данни. И ако това не се промени, то решението ни ще се базира само на данните, които компаниите ни дават, предупреди говорителят на КЗК.

Ако установим наличие на картел, виновните ще понесат цялата строгост на закона. Разбира се, ще спазваме европейското законодателство – евентуалното ни финално решение трябва да бъде съгласувано с Брюксел, подчерта Гаврилов. Първо има процедура, при която се установява дали има хипотеза за картел. След това чак идва втора процедура, при която вече се прави същинско определение за картел. Трябва да се установи дали компаниите си разменят нерегламентирано вътрешна информация, каза Гаврилов.

Марио Гаврилов даде пример, че близките цени не са достатъчно основание за определяне на картел. Имало е случай за търг за самолетни билети, при който офертите са с цени, „напаснати до десета от числото”. Съдът обаче го приема за косвено доказателство, заяви говорителят на КЗК. Не е забранено от закона една верига бензиностанции да види какви са цените на други бензиностанции и „да напаснат” – това не е забранено, уточни Гаврилов. Той коментира и, че появилите се вече разлики между цените на горивата може и да са „реакция на стрес” след изказването отпреди почти седмица на премиера Бойко Борисов пред Нова телевизия.

Гаврилов разказа и как в Германия, при проверки на място, екипите от инспектори са обучени да застават на специални места, да покриват по специален начин проверявания офис, за да се пресече изхвърляне и унищожение на документи. Гаврилов призова и да се промени закона така, че глобите за картел да засягат и собствениците. Когато се бръкне в джоба на собственика, вече е различно, добави той. И даде нов пример – за наложена на автомобилна компания глоба от 16 млн. лева за картел, която все още „се търкаля” в съда – от години.

БНТ, „Денят започва”