Сега четете
70 години ЮНЕСКО – мир чрез образование, наука и култура

70 години ЮНЕСКО – мир чрез образование, наука и култура

0,,952438_4,00Международна кръгла маса на тема “70 години ЮНЕСКО – мир чрез образование, наука и култура” ще се проведе на 8 август (събота) от 10.30 ч. в зала 7 на Националния дворец на културата. Събитието е съвместна инициатива на НДК, фондация “Созопол” и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – под егидата на ЮНЕСКО и на НДК, научи ДУМА от Анелия Скримова.
Участие в кръглата маса ще вземат представители на Секретариата на ЮНЕСКО и НДК, на правителствени и неправителствени национални и международни организации, на учени, преподаватели и изтъкнати експерти в областта на културата.

Ще бъдат обсъдени темите за модерната визия, ролята и новаторските подходи на ЮНЕСКО, допринесли за промяната на света за постигане на истински диалог и разбирателство в областта на образованието, науката, културата и комуникациите.
На официалното откриване на Международната кръгла маса ще присъстват заместник генералният директор на ЮНЕСКО Ерик Фалт, изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош, както и редица официални гости, сред които представителите на Националната комисия за ЮНЕСКО и ръководствата на Министерството на външните работи, Министерството на културата и Министерството на образованието и науката.
Програмата включва панел за нематериалното културно наследство на тема “Живи човешки съкровища” с модератор доц. bul-mapНиколай Вуков от Института за етнология и фолклористика с Eтнографски музей към БАН и експерт на ЮНЕСКО по нематериално културно наследство. Участници в панела ще бъдат Христо Ангеличин (директор на Регионален център за нематериално културно наследство), Уили Мерото (представител на офиса на ЮНЕСКО във Венеция), Патрик Гало (дългогодишен деятел на НПО, бивш председател на Комитета за връзка НПО -ЮНЕСКО).
Ден преди събитието, на 7 август (петък), участниците в Кръглата маса и в заседанието на Комитета за връзка НПО – ЮНЕСКО ще се насладят на богатото автентично нематериално културно наследство на страната ни на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, който ще бъде открит тържествено от Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
Участниците, излъчени от регионалните събори в цялата страна, ще представят програми, основани на фолклора в областта, от която идват. На седем традиционни сцени, в местността Войводенец и на две допълнителни сцени в самия град Копривщица свирачи, разказвачи на народни предания, групи за народни обичаи, инструментални, певчески, танцови групи, изпълняващи български фолклор, ще покажат своето изкуство.

Любословие по Дума – стр. 17; снимки: Интернет

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (2)
  • Когато ви информира Анелия Скримова – внимавайте да не се изложите с лъжите и ! Каква Бокова ви се привижда?! Анелия Скримова е известна с лъжите си, с това че присвоява средства и няма диплома за завършено ПР-образование. Мошеничка – както авторитетните личности се изразяват за нея. Далече с тази провинциална крадла!

    • Здравейте!Инфомацията има поне 5 независими източника – Пресцентър на НДК с цитат на директора- Мирослав Боршош, Вестник Дума, Официалната интернет страница – unesco-centerbg.org, Фондация ”Созопол” и bta.bg. Благодаря Ви, че се доверявате на Любословие.БГ, както и че активно коментирате нашите новини. Андрей Велчев, Главен редактор и собственик на luboslovie.bg

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре