OLYMPUS DIGITAL CAMERAДа представяме Горан Благоев е излишно, но ще го направим по инерция. Той е обаятелният водещ на единственото по рода си тв предаване “Вяра и общество” на БНТ.

Горан Благоев е български журналист и историк. Роден на 3 август 1967 година в София. Автор и водещ на предаването „Вяра и общество“ на Българската национална телевизия. Завършва Историческия факултет на Софийския университет през 1993 г. Има специализация по Теория и историята на дипломацията. През 2003 г. защитава образователна и научна степен „доктор“ (PhD) към Българката академия на науките.

Професионална дейност[редактиране

1990-1991 – сътрудник и сценарист в студентската тв програма „Ку-ку“ на Българската национална телевизия (БНТ)
1992-1999 – репортер, редактор и водещ в информационната емисия на БНТ „По света и у нас“
1999-2002 – делегиран продуцент на редакция „Религия и История“ към Главна редакция „Култура и Образование“ – БНТ
2002-2004 – отговорен програмен редактор на Направление „Общество“ – БНТ
2004-2011 – отговорен редактор на редакция „Религия и Етноси“ към Главна редакция „Общество“ – БНТ
2005 (март-юни) – хоноруван преподавател (курс „Визуална антропология“ към Магистърска програма „Антропология и филология“) във Факултет „Славянски филологии“ на СУ „Св. Климент Охридски“
2006 (март-юни) – хоноруван преподавател в СУ „Св.Климент Охридски“: 1. курс „Визуална антропология“ към Магистърска програма „Антропология и филология“ във Факултет „Славянски филологии“; 2. курс „Вяра и визия“ към магистърска програма „Съвременно богословие“ в Богословски факултет; 3. спецкурс „Медии и историческа памет“ към Магистърска програма „Балканите между две цивилизации: християнството и исляма“ в Исторически факултет.
2009 – 2011 хоноруван преподавател в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски“ – бакалавърски курс „Етноложкото кино“ в Историко-философския факултет.
От 2011 – изпълнителен продуцент Направление „Социални проекти“ – БНТ

Творческа дейност

1992-2013 – автор на ок. 5000 репортажа в информационните емисии и публицистични предавания на БНТ;
автор на над 30 тв документални филма, произведени от БНТ и Центъра за филмопроизводство към БНТ в областта на Българската Православна църква, етническите и религиозни общности в България, българските общности в чужбина.
от 1993 – коментар в ефир на директните предавания по случай Национални и Официални празници, излъчвани по БНТ
1994-1996 – водещ и автор на рубриката „Православен речник“
от 1997 – публикации на статии в ежедневния и периодичен печат
от 1999 – коментар в ефир на празничните богослужения, излъчвани по БНТ
от 2000 – създател на рубриката „Национален календар“
от 2005 – автор и водещ на седмичното предаване „Вяра и общество“
от 2012 – водещ в предаването „История.BG“

За книгата му Истории за плач и за надежда:

“Истории за плач и за надежда” – едва ли Горан Благоев – известният телевизионен водещ на предаването “ Вяра и общество” по БНТ – би могъл да сложи по-подходящо заглавие на втората си книга. Защото в нея са събрани истории, които истински ни разплакват. Да, думата не е пресилена. Истории, които именно ни разплакват – мерзостите сред висшия клир, раздаването на архонтските титли, изгубването на българския параклис на Божи гроб, нехайството и бездействието относно Хилендарския манастир. С усета си на изследовател на църковната ни история и очевидец на църковното настояще авторът излага безспорните факти и говори за тях с болка и съкрушение – така, както е единствено възможно говоренето за язвите в Българската Православна Църква.

Но Горан Благоев споделя с нас и своята надежда и своята вяра. Защото всеки християнин е свидетел на своята вяра. Всеки християнин е апостол на вярата. Чудесата се случват на всекиго. Православието не е вкаменена национална характерност, която можем да размахваме пред света, то не е умъртвен, лишен от съдържание църковен ритуал. Православието е говорене за живата вяра в Христос – такава, каквато се случва на нас, тук в България, днес, 21 века след Неговото възкресение. /Теодора Димова/