Сега четете
Политически уравнения и решения. За страстите в парламента

Политически уравнения и решения. За страстите в парламента

54b373af53182_crop_600_402 Гост в “Денят започва” беше Менда Стоянова, с която разговаряха за вчерашното гласуване за подуправители на БНБ. Менда Стоянова се е ядосала от “лудия популизъм, който се вихри”. Според нея са се изказвали хора, които въобще не знаят какво се върши в БНБ, не знаят какви са функциите на БНБ и почти не е имало специалисти в тази област. Тя е на мнение, че са се раздавали морални присъди на хора, които няма как да носят вината.

“Ядоса ме това, че сме готови за политически цели да унищожим един човек като личност, като репутация, да зачеркнем живота му като специалист, като това, което е градил”, каза тя. Стоянова обясни, че ръководството на БНБ не е политическо и хората, които работят там, имат ясно разписани права и задължения, те са изключително самостоятелни в ресорите, които управляват. Управителният съвет няма функции и инструменти, с които да осъществява контрол върху дейността на един или друг от подуправителите, още по-малко да влезе в детайлите на тази дейност, добави тя.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси каза, че това, което осъществява УС като някаква форма на контрол е тримесечно внасяне на доклади от съответния подуправител, в които той запознава управителния съвет със свършеното през тримесечието. “Много е лесно да раздаваш присъди, но похабяваш специалисти, които могат да бъдат ценни за сектора и за държавата”, каза тя. Стоянова разказа, че след вчерашния избор са разговаряли и новият управител има волята и в най-скоро време ще излезе с официална информация за разсекретяване на техните заплати. Така ще знаем, колко взима шефът на БНБ, а и това ще допринесе за връщането на част от доверието към банката, смята тя. Попитана за гласуването на ГЕРБ за референдума, когато НС одобри само един от трите въпроса за допитването през октомври, а впоследствие от управляващата партия обясниха, че част от пултовете им не работели, Стоянова заяви:

Наистина ГЕРБ е най-голямата група, но ГЕРБ не може всичко, защото няма 50% от деИнтервю с Менда Стоянова /резюме/ БНТ, „Денят започва“ Тема: Политически уравнения и решения. За страстите в парламента Гост: Менда Стоянова, председателна Комисията по бюджет и финанси в НС Резюме: Гост в “Денят започва” беше Менда Стоянова, с която разговаряха за вчерашното гласуване за подуправители на БНБ. Менда Стоянова се е ядосала от “лудия популизъм, който се вихри”. Според нея са се изказвали хора, които въобще не знаят какво се върши в БНБ, не знаят какви са функциите на БНБ и почти не е имало специалисти в тази област.

Тя е на мнение, че са се раздавали морални присъди на хора, които няма как да носят вината. “Ядоса ме това, че сме готови за политически цели да унищожим един човек като личност, като репутация, да зачеркнем живота му като специалист, като това, което е градил”, каза тя. Стоянова обясни, че ръководството на БНБ не е политическо и хората, които работят там, имат ясно разписани права и задължения, те са изключително самостоятелни в ресорите, които управляват. Управителният съвет няма функции и инструменти, с които да осъществява контрол върху дейността на един или друг от подуправителите, още по-малко да влезе в детайлите на тази дейност, добави тя.

Вижте и

Председателят на Комисията по бюджет и финанси каза, че това, което осъществява УС като някаква форма на контрол е тримесечно внасяне на доклади от съответния подуправител, в които той запознава управителния съвет със свършеното през тримесечието. “Много е лесно да раздаваш присъди, но похабяваш специалисти, които могат да бъдат ценни за сектора и за държавата”, каза тя. Стоянова разказа, че след вчерашния избор са разговаряли и новият управител има волята и в най-скоро време ще излезе с официална информация за разсекретяване на техните заплати. Така ще знаем, колко взима шефът на БНБ, а и това ще допринесе за връщането на част от доверието към банката, смята тя.

Попитана за гласуването на ГЕРБ за референдума, когато НС одобри само един от трите въпроса за допитването през октомври, а впоследствие от управляващата партия обясниха, че част от пултовете им не работели, Стоянова заяви: Наистина ГЕРБ е най-голямата група, но ГЕРБ не може всичко, защото няма 50% от депутатите. По думите ѝ партията е най-малко политическата сила, която може да бъде обвинявана за случилото се в пленарна зала. Няма как да забравим действията, които г-жа Манолова е извършвала в предишния парламент. „Костонброд“ е нейно дело и за мен ще бъде учудващо, ако ГЕРБ или част от тях са го забравили.“ Така Менда Стоянова коментира предстоящия днес избор на омбудсман.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре