Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

Поводът за тази тема, разбира се, е премиерата на петата част на „Мисията невъзможна“ този петък. Малко хора знаят, че филмът реално е правен по сериал… по-точно на два сериала! Така е, такъв тип неща не се случва само на „Антураж“ и „Сексът и градът“. Ето пет топ филма, базирани на също толкова известни сериали.

Идеята за сериала хрумва на сценариста Брус Гелър и през 1966 година той я осъществява. Сериалът започва, като в ролите в суперелитния отряд, който поема само мисии с невъзможен изход, са Питър Грейвс, Питър Лупус, Мартин Лаудау, Барбара Бейн и Грег Морис. Сериалът продължава до 1973 година и има три Златни глобуса, включително по един за Питър Грейвс и Мартин Лаудау. През 1988-а сериалът е подновен само за два сезона, в които от оригиналния каст се завръщат само Питър Грейвс, който отново оглавява екипа си, макар и да е значително по-възрастен, Грег Морис и Линда Дей Джордж, която се появява по-късно в оригиналната версия.
Именно на това шоу Брайън Де Палма решава да базира филма си, като изобщо не вярва той да стане поредица. По онова време Том Круз е изгряваща суперзвезда и Де Палма кани група известни актьори, които да изиграят екипа, като Джон Войд влиза в ролята на Джим Фелпс – единственият оригинален персонаж от сериалите, изиграна по-рано от Питър Грейвс. Но пък благодарение на филма на Де Палма се появява агент Итън Хънт. Като изключим втората част на поредицата филма, „Мисията невъзможна“ е удоволствие.

Адски много харесвам оригиналното име на шоуто – 21 Jump Street, това е адресът, на който се помещава тайната квартира на полицията. Всички, предполагам, са гледали филма, в който аз открих неподозирания комедиен талант на Чанинг Тейтъм. Сериалът от друга страна, показва таланта на Джони Деп и го представя на света. Сериалът стартира през 1987-а и продължава до 1991-а, като превръща Деп суперзвезда и секссимвол и всъщност именно той е причината шоуто да бъде спряно през 1991-а. Деп е във фазата си „лошо момче“ по онова време и бързо се отегчава. Освен това започва да приема роли в реални филми и сериалът му пречи, затова в началото на сезон 5 напуска. Нито един от другите актьори не става звезда след финала, но един Джони Деп е достатъчен мисля. А сюжетът на сериалът е точно като този във филма – група полицаи с младолик вид, са изпратени в местна гимназия под прикритие, за да открият дилъри на наркотици. В наши дни сериалът трудно може да бъде открит целият, а си е истинска класика. Но заради феновете, в първият филм от 2012-а Деп отново влиза в ролята си на полицай Том Хенсън, което си е истинско удоволствие за гледане.

Изключително известно полицейско шоу, което превръща Дон Джонсън и Филип Майкъл Томас в секссимволи, а бързите коли без кюруци, ленените костюми и авиаторските очила стават символ на красота и успех. Сериалът има пет сезона, два Златни глобуса, безброй фенове по света и е от онези полицейски сериали, които хората вече не правят. Замъглен от този успех, режисьорът на класиката „Жега“ – Майкъл Ман, решава да адаптира сериала и да го превърне във филм, като идеята е, както повечето такива филми, той да има втора, трета, пета част… Джейми Фокс и Колин Фарел влизат в ролите на Сони Крокет и Рикардо Тъбс, но… нещо не се получава. Филмът не е толкова добър, едва прави нужния боксофис и е тотално забравен днес, макар да е правен едва през 2006 година.

Самият филм за страшното и странно семейство изглежда като сериал. В далечната 1964-а се появява шоу със същото име и същите персонажи, разбира се. През чичо Фестър, Уенсдей и Нещото, та чак до Мортиша – те всички са там. В момента сериалът се смята за класика, но по онова време е посрещнат със смесени чувства и получава едва два сезона. Години по-късно създателят му Дейвид Леви, прави и анимационен сериал, но без успех. Но идва 1991 година и е създаден първият пълнометражен филм с Анджелика Хюстън в ролята на Мортиша, Кристина Ричи като Уенсдей, Кристофър Лойд като чичо Фестър и Раул Джулия като Гомес Адамс. След филма е направен още един опит за сериал, който не получава особен комерсиален успех, затова през 1993-а екипът на филма се събира за още една част. И този филм, по пример на първия, получава номинация за „Оскар“. За съжаление, смъртта на Раул Джулия спира желанието на екипа да снима още филми. След това са правени опити за продължения, като най-страшният от тях е един с Дарил Хана в главната роля, които дори не искам да си спомням.

Подобно на „Маями Вайс“ и този филм е направен единствено с идеята за бърз комерсиален успех, заради изключително популярното шоу, на което е базиран. Сериалът започва с историята, както и във филма – четирима ветерани от войната във Виетнам са обвинени невярно, че са извършили престъпление, заради което ще бъдат задържани във военен затвор. Те обаче имат собствена идея за нещата, затова се събират и изчистват името си.

След това начало, следват 5 успешни сезона, номинации за „Еми“ и хубави дни за телевизията и почитателите на добрия екшън. Това се случва през 1983 година. Близо 30 години по-късно, режисьорът Джо Карнахан решава да пресъздаде магията на сериала и на голям екран. За целта кани Лиъм Нийсън за главната роля, Брадли Купър, който точно изгрява и е изключително амбициозен, искащ да пробие непременно в Холивуд млад актьор, Джесика Бийл и Патрик Уилсън за главните роли. Той взима оригиналната история от старта на шоуто и леко я модернизира, но… нещата хич не му се получават. Филмът не е лош, но не е нищо, което заслужава да получи втора, камо ли пък трета част.

Това беше само първата част на известни филми създадени по сериали.

Дата: 29.07.2015 09:49
Източник: www.chronicle.bg
Автор: Амелия Понд