Репортери постянно са под ударите на  и на клеветнически кампании В проправителстВените медии

syria_imageАЛ ДЖАЗИРА БОЛКАНС ИБРАХИМ СОФИЧ, САРАЕВО

Журналистите на Запад от Балканите работят във вражески настроена срада , което указва влияние на тяхната способност да работят критично и да информират без да си ва зивисимост.

Управляващите често съдят медиите за клевета, за да им затворят устата, посочва правозащитната организация “Хюман раите уоч”.

В свое проучване тя е установила модел на поведение в Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия, в който високопоставени политици, съдят журналисти за клевета в граждански съдилища.
Тези съдебни дела са част от финансовите санкции срещу критикуващите медии, както и мярка да се държат журналистите в съда, а не на работните им места, посочва “Хюман раите уоч”. Всяко обвинение или съдебно решение сигнализира на другите журналисти какво могат да очакват, ако разследват бизнес интересите на политическия елит”, казва за “Ал Джазира” Лидия Гал, анализаторка на “Хюман райтс уоч” за Балканите и Източна Европа.

Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово са в различни етапи на преговори за членство в ЕС, но за да станат членки, тези държави трябва да изпълнят определени критерии, сред които е и свободата на изразяване. “Ако ЕС е сериозен по отношение на критериите за членство, тогава трябва приоритетно да настоява за медийна свобода в преговорите си с Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора и Сърбия. Ако тези страни искат да станат членове на ЕС, техните журналисти не бива да рискуват живота и репутацията си, ако си вършат работата”, смята Гал.

Тя добавя, че ЕС “може и трябва да направи повече”, като форсира въпроса за свободата на медиите: “Съюзът трябва също да изиграе ключова роля в насърчаването на западнобалканските правителства да поддържат климат, благоприятен за медийните свободи, и така да осигурят на журналистите свободна работа без външно влияние. Това означава, че е нужно публично и единодушно да се осъдят всички нападения и заплахи срещу журналисти и медийни къщи в Западните Балкани и да се иска от компетентните органи да водят щателни и бързи разследвания”, изтъква Гал.

В публикуван на 15 юли доклад на “Хюман райтс уоч” се добавя, че властите в Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия и Косово трябва да предприемат незабавни мерки за създаване на сигурно работно обкръжение за медиите и да се прекрати ненаказуемостта за престъпления срещу журналисти.

Трудна професия, установява доклад

“Държавите от Западните Балкани декларират ориентацията си към демокрация вече 20 години, но изнудването и нападенията над журналисти задушават демокрацията. ЕС трябва да настоява държавите от Западните Балкани да прекратят натиска и да водят съдебни дела за престъпления срещу журналисти в рамките на процеса на преговори за членство в ЕС”, изтъква Гал.
На 69 страници докладът “Трудна професия: Нападение над свободата на медиите” документира физически нападения и заплахи, включително смъртни, съдебни обвинения и мръсни кампании срещу журналисти в Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия и Косово.

Докладът е базиран на разговори с 86 журналисти, мнозинството от които са работили по деликатни теми като военни престъпления и корупция. Документирани са и случаи на кибератаки над интернет портали на медии, които се отнасят критично към правителствата.

Атакуват ги със “сексуални” обиди

Нито една от посочените държави не провежда адекватни разследвания и наказателни процедури срещу нападателите над журналисти, посочва “Хюман райтс уоч”. Организацията е документирала случай, когато прокурорът не е признал пряка заплаха към журналист, казвайки, че човекът, който е заплашвал, всъщност е искал да разясни някои неща на журналиста.

И накрая, няколкото случая, които са стигнали до съда, са приключили с леки наказания. Като се вземе всичко предвид, този слаб отговор на държавата изпраща сигнал за ненаказуемост и говори на онези, които искат да ограничат медийните свободи, че нападенията и заплахите срещу журналисти са нещо нормално и не водят до осезаеми последици.

Журналистите, които работят по деликатни теми, са обект и на клеветнически кампании в проправителстВените медии, а журналистките често са замесвани в небивали истории, за които се използва обиден “сексуален” речник, посочва “Хюман райтс уоч”. Така един проправителствен вестник написа за една журналистка, че била “проститутка”.

сн. http://d3soxcs9eo85xz.cloudfront.net/

Дата: 29.07.2015
Източник: Любословие по в.Земя – стр. 16