Японци купиха "Файненшъл Таймс" за 1 300 000 000 долара

ft logoЯпонската издателска група Nikkei Inc. ще плати 1,3 милиарда долара в брой, за да купи Файненшъл Таймс. В сделката освен известния вестник на розова хартия са също така и множество специализирани издания като The Banker и Investors Chronicle.

Досегашният собственик – компанията „Пиърсън“ обясни, че продава групата „Файненшъл Таймс“ за да се фокусира върху основния си бизнес – издателството си за образователна литература. От компанията посочват и че медийната индустрия е достигнала ниво на отстъпление, предизвикано от бурния ръст на социалните мрежи и мобилните устройства.

„В тази нова обстановка най-доброто, което можем да направим, за да гарантираме журналистическия и търговски успех на „Файненшъл Таймс“ е да го направим част от световна компания за дигитални новини“, заяви главният изпълнителен директор на „Пиърсън“ Джон Фалън, цитиран от CNN.

Подписаната сделка обаче не включва дела от 50 процента на „Пиърсън“ в седмичника The Economist.

Вижте и

Новият японски собственик освен основното си издание – вестника Nikkei newspaper, развива бизнес в областта на дигиталните медии, дейта услугите и тв разпространението.
Продажбата отдавна бе обект на медийни спекулации. Другите заподозрени купувачи на вестника бяха гигантът Bloomberg, Thomson Reuters (TRI) и германската Аксел Шпрингер.

Според данните на „Пиърсън“, тиражът на основания през 1888 година „Файненшъл Таймс“, се е увеличил с 30 процента през последните пет години, достигайки 737 000 броя дневно.
За миналата година групата на изданието е имала продажби за 334 милиона британски паунда, а оперативната печалба е била 24 милиона паунда.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре