Сега четете
Откриха скулптура на слон пред Hacienda Beach

Откриха скулптура на слон пред Hacienda Beach

Ìèòêî Òîäîðàíîâ (3)Вградиха послание за поколенията в специална капсула

На официална церемония в Hacienda Beach бе открита уникална скулптура на слон, дело на художника Стефан Божков. Арт инсталацията в Лозенец е първата по рода си в България, а реализацията й отне близо две години. Произведението миналото лято стана обект на набези и осъмна с откраднат хобот, но вече е готова да посреща гостите на черноморското селище. Произведението е направено от дърво и метал и носи послание за свобода. „Стремял съм се да покажа зараждането на новото начало и полета на свободния дух при човека, но всеки сам може да направи своята интерпретация“, споделя родния творец. Инсталацията е инспирирана от творбите на Салвадор Дали и каталонския художник и скулптор Антонио Тапес. Тя тежи около 800кг. и е висока 5 метра. Любопитното е, че в скулптурата е вградена капсула на времето с послание към бъдещите поколения. Между пролуките пък гостите на Лозенец могат да поставят листчета с желания.

 

От три години Стефан Божков е арт директор на Hacienda Beach. Негово дело са и инсталациите „Очилата“ и „Гребенът“, които красят най-актуалния клуб по родното Черноморие. В началото на месеца той представя своята авторска изложба „….и за разните неща!“ в Общински исторически музей в Царево. Експозицията ще може да бъде разгледана до 8 август. В нея са включени работа върху платно и хартия, инсталации, както и илюстрации от библиофилското издание на песните на Робърт Бърнс. Изложбата е провокирана от случвания, видими и невидими неща, вълнението от срещите с текст, любов, контакти случайни и неслучайни! Разкази за разните неща и заразните неща! Истини и измишльотини, видяни съзнателно и представени в материал.

Вижте и

Стефан Божков е роден на 18 януари 1961 година в Панагюрище. Възпитаник е на Художествената гимназия в Казанлък. В България основните му самостоятелни изложби, чиито брой надхвърля 20, са в София, Пловдив и Варна. На международно ниво го познават в САЩ, Латвия, Чехия, Сърбия, Франция, Унгария, Словения, Испания, Япония, Белгия, Русия, Германия и други. Стефан Божков представя творбите си в многобройни международни експозиции, сред които са „Съвременно българско изкуство“, „Манеж“, Москва, Русия (2009); „Съвременно българско изкуство“ – Arena Vestfossen, Осло, Норвегия (2008); Българска графика – Grafik Museum Stiftung Schreiner, Бад Щебен, Германия (2007) и други. Стефан е бил в екипа на Литературен форум, асистент художник в БНТ и художник на археологически разкопки, занимава се с графичен и интериорен дизайн, прави илюстрации на книги. Член е на Съюза на българските художници. През 2009-та Стефан Божков е удостоен с наградата на Столична община за ярки постижения в областта на изкуството, категория Изобразително изкуство. Носител е на Диплом от втората международна изложба „Графика“ в Минск, Беларус (2009); Диплом от петото международно триенале на графиката, София, България (2007); Творчески престой Cite international des Arts в Париж, Франция (2003). През 1988 година Стефан Божков получава втора награда от изложбата „Фантастична графика“ в София.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре