Сега четете
Сп. "Форбс" обяви най-високоплатените писатели в света

Сп. "Форбс" обяви най-високоплатените писатели в света

pattersonАмериканецът Джеймс Патерсън отново е на първо място в класацията на сп. „Форбс“ на най-високоплатените писатели в света. За последните 12 месеца той е спечелил 89 милиона долара. Патерсън миналата година си върна челната позиция, след като предходната я бе отстъпил на авторката на романа „50 нюанса сиво“ Е Л Джеймс.

Класацията е била готова, преди на пазара да бъде пуснатановата книга на Харпър Ли.

При съставянето на класацията сп. „Форбс“ отчита данните от системата Nielsen BookScan за продажба на печатни, електронни и аудио книги, а също приходите на писателите от екранизации. В класацията са отчетени доходите преди отчисление на данъците за периода юни 2014 – юни 2015 година.

Патерсън е признат за един от най-ярките майстори в жанра трилър. Най-известните му бестселъри са книгите от циклите за американския детектив-психолог Алекс Крос, за детектива Майкъл Бенет и серията „Женски клуб „Убийства“. Наскоро той обеща да пише повече книги за деца и дори съобщи точната цифра – около 12 книги на година, пише сп. „Форбс“.

На второ място в рейтинга на сп. „Форбс“ с голяма разлика е авторът на фантастика за юноши Джон Грийн, заработил 26 милиона долара за година.

Романът му „Вината в нашите звезди“ е разпродаден в тираж над 3,5 милиона екземпляра, а едноименната екранизация събира приходи от продажбата на билети по света в размер на 307 млн. долара. Друг филм по роман на Грийн – „Хартиени градове“, излиза на екран това лято.

Третото място в класацията на най-високоплатените писатели в света си поделят авторката на романи за жени Даниел Стийл и Вероника Рот, написала поредицата „Дивергенти“.

За последните 12 месеца двете са получили по 25 милиона долара.

Вижте и

На четвърта позиция е Джеф Кини (23 млн. долара), на пета е Джанет Еванович (21 млн).Джоан Роулинг, която премина от писането на книги за Хари Потър към романи за възрастни, се върна в топ 10 на най-печелившите писатели в света с доходи от 19 милиона долара.

Също толкова е заработил и Стивън Кинг, който поделя с Роулинг шестото място.

Седма в рейтинга на „Форбс“ е Нора Робъртс с 18 млн. долара. В топ 10 е и авторът на трилъриДжон Гришам с доходи от 14 милиона долара.

В класацията са влезли още Дан Браун / „Ад“/, Сюзан Колинс /“Игрите на глада“/, „Джилиан Флин /“Не казвай сбогом“/ и Рик Риърдън /поредицата за Пърси Джаксън/. Всички те са спечелили по 13 милиона долара.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре