Сега четете
ЦИК проведе първата си работна среща

ЦИК проведе първата си работна среща

cikВ Областна администрация – Враца се проведе първата работна среща на Централната избирателна комисия, на която се обобщиха промените в Изборния кодекс и се представи проект на бюлетините. Кампанията е свързана с предстоящите избори за общински съветници и кметове. Говорителят на Комисията Камелия Нейкова уточни, че е необходимо българските граждани да имат адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес на територията на Република България и поне единият от тях да е в населено място на територията на съответната община към дата шест месеца преди датата на произвеждане на изборите, за да упражнят правото си на глас.

Не по-късно от 14 дни преди изборите желаещите да гласуват по настоящ адрес пък трябва да подадат заявления. На срещата стана ясно, че студентите и учениците няма да могат да гласуват със студентска и ученическа книжка, а само по постоянен адрес и по общия ред за всички избиратели. На изборите, които ще бъдат през октомври, избирателите ще гласуват с отделни бюлетини за всеки вид избор – за общински съветници, за кмет на община и за кмет на кметство. Ще има и преференциално гласуване за общински съветници.

Гласуващите трябва да знаят, че първо се отбелязва вота в квадратчето (за избраната партия или коалиция), след което може, при желание, да се постави в кръгчето с номера, с който е регистриран избраният кандидат от съответната листа, знак „Х“ или „V“, показващ предпочитанието за съответния кандидат. От ЦИК напомнят, че след обявяване на избирателните списъци гражданите следва да проверят дали са включени в тях и при установяване на непълнота или грешка, да поискат отстраняването им с писмено заявление по образец до общинската администрация.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре