Сега четете
Преглед на печата 20.07.2015г.

Преглед на печата 20.07.2015г.

newspaper_press1Информациите за наличие на антракс в месо, попаднало в търговската мрежа, са сред водещите теми на вестниците днес. За паника от антракс от Варна до Провадия пише „Стандарт“. Страхът от зараза скова жителите на пет населени места, в които може да е пласирано месото от болната крава. Най-голям е шокът във варненското село Млада гвардия, където почина 53-годишният Румен Стоянов. Вчера там не се виждаше жив човек по улиците, хората не изкараха животните си на паша заради наложената карантина. Паникьосани са и в село Бозвелийско край Провадия. Общо 26 техни жители са имали досег с месото, което било направено на наденици. 18 човека са яли от него, като сред тях са две деца – на 5 и 7 години. На всички са взети проби, очакват се резултатите. Паниката от антракс достигна и до Варна.

Както вече стана ясно, кравата с антракс е имала пяна и кръв, но стопанинът й заедно с трима приятели я заколили и одрали. Тогава Румен порязал ръката си, но не е потърсил медицинска помощ, се посочва в доклада на Регионалната здравна инспекция-Варна до Министерството на здравеопазването. Екипите на „Гражданска защита“ са дезинфекцирали и нелегалното сметище край село Млада гвардия, където били изхвърлени карантиите на заколеното добиче.

Жената на Румен изрази подозрения, че антраксът може би е дошъл, след като на 15 юни имало проливен дъжд с градушка, наводнил се оборът, а водата придошла от съседното село Невша, където преди години е върлувала такава зараза. В семейството твърдят, че месото не е продавано, а подарено на трима цигани, които помагали в дрането, а оттам нататък какво са направили с него, не се знае. В домашния им хладилник обаче имало още от мозъка на болната крава, който щели да предоставят за допълнителни изследвания.
Вестник „Всеки ден“ продължава темата. Според изданието второ животно, заразено с антракс, е умряло във Варненско. Успокояващата новина до момента е, че няма данни за нови заразени хора във варненското село Млада гвардия.

Ваксинацията срещу антракс не е направена дори и в тези райони на страната, където тя е задължителна, заяви председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков пред „Преса“. Според него това може да доведе до много тежки последици и случаят във варненско да не остане изолиран.

Съдебната реформа също е сред темите на всекидневниците.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов реши да поеме преговорите за подкрепа на промените в конституцията в свои ръце, отбелязва „Труд“. И от днес започва акция са събирането на поне 160 от 240 депутатски гласа за реформата в основния закон, свързана със съдебната власт. Това е минимумът подкрепа, която е нужна, за да мине проектът на първо четене в пленарната зала. Подкрепящите промените засега са около 130.

Вестниците информират и за нередности по едни от най-красивите кътчета на Черноморието.

Вижте и

Собственик на парцел изнудвал посетители на плажа Силистар в община Царево като им искал по 10 лв., за да стигнат до пясъка, пише „Дневник“. Конфликт с летовници, отказали да платят, завършил с размяна на удари. Пътят до плажа преминава през частен терен и до вчера преминаването струвало 5 лв, а днес охраната на имота започнала да събира по 10 лв., разказват очевидци, според които до употреба на сила се стигало и в предишни дни при отказ да се плати.

Потърпевшите извикали полиция, но скандалът продължил и след идването на патрула, продължава темата и вестник „Сега“. На полицаите са били предоставени документите за собственост на терена. В тях обаче ясно пише, че собствениците на терена не трябва да ограничават преминаването по пътя. Отговорността летовниците да стигат спокойно до Силистар в крайна сметка, е в ръцете на кмета на Царево. „И по-скъпо ще става, вие как си мислите“, обявил междувременно един от охранителите.

50 лв. на нощ излиза в разгара на летния сезон двойна стая в почивната база на МС в Слънчев бряг, показа проверка на „Монитор”. Това е най-тънката оферта за отдих на морето в държавните станции, в които всеки може да отмаря заедно с министри, депутати и чиновници, сочи информация, поместена на сайта на кабинета, стопанисващ общо 5 бази. Естествено, цените за държавниците са по-народни, макар от почивните станции да твърдят официално, че разлика няма.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре