movie_main__2403_48Десетте филма, които ще си оспорват тазгодишното издание на наградата “ЛУКС” на Европейския парламент, бяха обявени на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Сред тях е и българо-гръцката копродукция “Урок” на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. До края на юли ще станат известни трите филма финалисти, от които депутатите в ЕП ще изберат найдобрия филм за 2015 г., научи ДУМА от Теодор Стойчев, пресаташе на Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Наградата “ЛУКС” цели да популяризира европейското кино, да помогне за разпространяването на филми извън техните национални пазари и да насърчи дебатите относно ценностите и социалните въпроси в Европа.

Десетте филма, одобрени от специално жури, показват разнообразие от жанрове, артистични подходи, послания и емоции. Много от режисьорите са млади, а пет от филмите са дебютни.
Заглавията в селекцията са “45 години” на Андрю Хей от Великобритания, “Перфектен ден” на Фернандо Леон де Араноа от Испания, “Овни” на Гримур Хаконарсон от Исландия, Дания, “Законът на пазара” на Стефан Бризе от Франция, “Медитеранеа” на Джонас Карпиняно от Италия, САЩ, Германия, Франция, Катар, “Мустанг” на Дениз Гамзе Ергювен от Франция, Германия, Турция, Катар, “Синът на Саул” на Ласло Немеш от Унгария, “Тото и неговите сестри” на Александър Нанау от Румъния, Унгария, Германия, “Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов от България,
Гърция, “Зенит” на Далибор Матанич от Хърватия, Словения, Сърбия.

Избраните от журито филми бяха обявени от евродепутатите Павел Свобода (Чехия) и Богдан Вента (Полша), както и от Дорис Пак, координатор на наградата “ЛУКС”, и Карел Ох, художествен директор на филмовия фестивал в Карлови Вари. От тези заглавия ще бъдат определени трите филма финалисти, които ще бъдат прожектирани във всички страни членки на ЕС през есента в рамките на Филмовите дни на наградата “ЛУКС”. Тя ще бъде връчена на филма победител в края на годината в Страсбург.

На церемонията в Карлови Вари бе обявен и филмът от конкурса за 2014 г., получил най-много гласове от публиката в Европа. Това е словенската лента “Класов враг” на режисьора Рок Бичек.

За филма:

Урок

България-Гърция, 2014, 105 мин
цветен

Режисьори – Кристина Грозева и Петър Вълчанов
Сценарий – Кристина Грозева и Петър Вълчанов
Оператор – Крум Родригес
В ролите – Маргита Гошева, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Иван Савов, Андреа Тодорова, Иванка Братоева
Продуценти – Кристина Грозева, Константина Ставриану, Петър Вълчанов, Рена Воугиокалу, Магделена Илиева

Продукция – Abraxas Film, Graal Films
Световен разпространител – Wide Management

Награди и номинации
Златна роза ’14 – Специалната награда на град Варна, Наградата на гилдия „Критика” към СБФД, Наградата на акредитираните журналисти Сан Себастиан ’14 – Награда за най-добър нов режисьор Гьотеборг ’15 – Международна награда за дебют „Ингмар Бергман” Солун ’14 – Най-добър сценарий и „Бронзов Александър” Токио ’14 – Специалната награда на журито; номинация за Голямата награда „Токио” Варшава ’14 – Наградата в програма „1-2 Competition” (поделена с шведския Hur man stoppar ett bröllop) Анже ’15 – Най-добра актриса (Маргита Гошева) МФФ „Орхидея” (Еквадор) ’14 – Най-добър филм „Молодист”, Киев ’14 – Наградата на ФИПРЕССИ

Надежда е гимназиална учителка по английски език в градче близо до София. Стъписана от това, че неин ученик е извършил кражба, тя е решена да открие престъпника и да го накаже. Тази случка по време на работа рефлектира и в личния й живот. Тя е уведомена, че банката ще й отнеме къщата и ще я пусне на търг заради просрочени плащания по ипотеката. Решена да „изплува“ и да запази дома си, Надежда е готова на всичко, за да намери нужните пари, преди да е станало прекалено късно. Личният и професионалният й живот си противоречат, защото тя пренебрегва всички морални уроци, на които учи децата.