Сега четете
Двуметровият меден казан на Ути Бъчваров стана парижанин

Двуметровият меден казан на Ути Бъчваров стана парижанин

2338_338__5В Париж от трети до пети юли се проведе туристическият панаир „България – култура и традиции”, който популяризира не само туристическите региони у нас, но и родните храни, обичаи и културно наследство. Наред с българските народни песни и хора, атракцията на площад „Пале роял” бе монтираният там двуметров меден казан. Ръчно кованият готварски съд е копие на казана в магерницата на манастира ни „Св.Георги“ в атонската Света гора. Около него вълшебстваше кулинарят-театрал Ути Бъчваров.

В интервю за Радио България той с гордост сподели, че неговият прословут казан вече е станал парижанин и, след като бил монтиран на „Пале Роял”, приличал на декор от старинен филм. В горещия петъчен ден гостите на фестивала били разхладени с прочутия български таратор. За целта в казана се побрали 1000 кофички кисело мляко, 300 кг краставици, специално препечени орехи, много копър и лед. „Малко спестих от чесъна“, признава Ути.

На следващия ден Ути и неговият 40-членен екип сготвили прословутата боб чорба. На известния кулинар му трепнало сърцето, когато чул признанието на един българин, който от 24 години живеел в Париж: „Сякаш мама го е готвила този фасул“.

Вижте и

Гостите на фестивала похапнали и миш-маш, клин-пататници, гъби с качамак. Всички продукти били докарани от България, само водата била френска, уточнява кулинарят. За тези три дни са раздадени 15 000 порции.Като благодарност за вкусотиите, Ути и неговият екип били разходени от наши сънародници с рикши из Париж.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре