RadioВ Парламента стана ясно и че в средата на месеца предстои сериозна медийна дискусия, включително за евентуалното създаване на голям медиен холдинг между БНТ и БНР по европейски модел

БНР е в напреднал стадий на преговори да лансира българска радиостанция в Чикаго. Това стана ясно след заседанието на парламентарната комисия по култура и медии. На нея присъстваха председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов и генералните директори на БНТ и на БТА Вяра Анкова и Максим Минчев, а също – шефката на БНТ – Свят Екатерина Генова, съобщава „24 часа”.

“Много е важно медийното реинтегриране на тази втора България – българите в чужбина. В този смисъл за втори път ни предстои Съединение”, заяви доц. Лозанов. И препоръча БНТ и БНР да разчитат на медиите, които поддържат сънародниците ни зад граница. Държавата да направи програма за тях, по която те да могат да кандидатстват и да получават защита, включително финансова – това предложение лансира на заседанието шефът на СЕМ.

Стана ясно и че в средата на месеца предстои сериозна медийна дискусия, включително за евентуалното създаване на голям медиен холдинг между БНТ и БНР по европейски модел. Като негативна тенденция беше отбелязан фактът, че в Закона за българите в чужбина няма текстове, които касаят медийното обслужване на сънародниците ни извън пределите на страната.

Анкова обяви, че в резултат на активни преговори с местните кабелни оператори в чужбина, включително със съдействието на Министерството на външните работи, в БНТ се излъчва вече в Скопие. Същото предстои да се случи в Украйна. Генова обяви, че на сайта на БНТ ще бъдат качени уроци по български за децата на сънародниците ни в чужбина.

Любословие по faktor.bg