dunav2Разнообразието от прояви стартира в Байкал с образователна игра на 29 юни, определен като  Денят на река Дунав. Това е датата, на която през 1994 г. е подписана Конвенцията за опазване на реката. Отбелязва се от 2004 г. по инициатива на Международната комисия за опазване на Дунав. С различни инициативи се отбелязва жизненоважната роля на реката и притоците й. Мисията на този международен празник е да привлече вниманието към значението и опазването им. Мотото на кампанията през 2015 г. е „Бъди активен“. Връзката на живеещите в Дунавския басейн с тяхната река ще бъде показана чрез различни форуми, кръгли маси, семинари и работни срещи, образователни или творчески надпревари и пр. Чрез разнообразието от прояви се показва активността за опазването на околната среда и река Дунав.
По този повод тазгодишните инициативи стартираха на 26 юни. Те са свързани с различни екологични акции, форуми, художествени и спортни надпревари, пленери, дискусии и изложби. Представители на БДДР ще се присъединят към отбелязването на Деня на река Дунав в Лом, Никопол, Белене, Байкал, Свищов, Силистра и Русе.
Програмата днес стартира отново в Байкал, където се предвижда образователна игра с използване на мобилни приложения за смартфони и таблети, анализ на водата на реката и артистични ателиета. Белене ще отбележи 29 юни с велопоход, рисунки на асфалт и изложба. В Информационния център на РИОСВ – Русе ще бъде подредена изложба за река Дунав и ще бъдат обявени резултатите от конкурс, посветен на 29 юни. Богата програма за Деня на Дунав са подготвили и в Силистра, включваща различни надпревари и концерти.

ДУНАВ

Дунав е втората по дължина река в Европа (след Волга). Тя е единствената голяма река в Европа, която тече в посока от запад на изток.

Извира от платото Баар в планината Шварцвалд (с надморска височина на изворите 1078 метра) в Германия, където две по-малки реки, Бригах и Берг, се сливат на 1,4 km от селището Донауешинген и оттам насам реката се нарича Дунав. Освен теорията, която се приема за меродавна, че сливането на Брегах и Брег край Донауешинген е същинското начало на Дунав, съществува и теорията, че началото на река Дунав е потокът Дунав, който извира в пределите на замъка „Фюрстлих Фюрстембергишес шлос“ край Донауешинген. Този карстов извор е каптиран през 18 век и водата му е отведена чрез тръбопровод под земята на замъка. През 1895 г. Адолф Хеер изгражда скулптурна композиция над кръглия басейн на потока Дунав, която изобразява майка Баар, която сочи пътя на младия Дунав. Няколкостотин метра след извора на потока той се слива с река Бригах, а тя от своя страна след километър и половина се слива с река Брег и дава началото на река Дунав. От това място тя тече на югоизток в продължение на 2859 km, вливайки се чрез делта (граничеща с Украйна) в Черно море на румънската територия. Средният дебит на реката преди делтата е 6500 m3/секунда.

Река Дунав минава през 10 държави: Германия, Австрия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния, Молдова и Украйна. Басейнът ѝ заема общо 817 000 km2. При вливането си в Черно море тя се разделя на три ръкава — Килийски, Сулински и Георгиевски. Най-северният — Килийският ръкав, служи за граница на Румъния и Украйна. Средният ръкав — Сулинският, е най-пълноводният и най-дълбокият.

Дунав е включена в списъка на няколкото най-застрашени реки в света, изготвен за Световния ден на водата през 2007 г.

Любословие по www.bulgariautre.bg; rekitevbalgariq.alle.bg