sogi152819Възстановихте ли се, г-н Празников, след тежката операция? Не е лесно да ти извадят 2 остри камъка от пикочния мехур?

– През големи тревоги минах. Но вече съм добре. Изминаха повече от 2 месеца, откакто ме оперираха великолепни лекари в Пета градска болница в София. Е, не съм на 25 години и е нормално още да не съм съвсем във форма, но не се оплаквам, страшното си отиде.
– Излизате ли на разходка из природата, която толкова обичате?
– Излизам, ходя бавно, но с всеки изминал ден се чувствам все по-добре.
– Ваш близък каза, че дори сте напълнели. Известно е, че съпругата ви проф. Бошнакова е голяма домакиня, сигурно добре се грижи за вас?
– Истина е. Не само се грижи, ами направо ме глези. Но не искам да дебелея, спазвам стриктно диетите, които ми наредиха докторите.
– Кога синоптик номер 1 ще се върне на работа? Липсват ни вашите прогнози, които винаги се сбъдват почти 100%.
– Ще ви издам една тайна реших да приключа с професията. Сега съм господар на себе си и изведнъж се сдобих с много свободно време. Ще призная – тази ситуация е твърде непривична за мен след моя 50-годишен стаж като синоптик. Не забравяйте, че нашата професия изисква денонощен ангажимент и всеотдайност. Който не може да свикне с това, просто трябва да се откаже навреме от метеорологията. Опитвам се да внуша това на младите колеги.
– Чудя се не ви ли е скучно, г-н Празников?
– Ужасно! Но какво да се прави…
– Все пак не си ли правите дори лична прогноза за времето, не ви ли вълнува дали утре ще вали, или ще грее слънце? Впрочем какво лято се задава?
– (Смее се.) Аз не съм специалист по дългосрочните прог-1 нози, винаги” съм го казвал, когато ме питат I за времето до| края на някой от сезоните или за следващия. Но I въпреки това ще кажа, че | ни чака хубаво, топло, българско лято. Без страшни и | опасни жеги. Е, може в продължение на няколко дни | термометрите да показват и 34-35 градуса, но това е | нормално. Лято е все пак.
– Само че напоследък се J заредиха много дъждовни, необичайно хладНИ ДНИ?
– Това не е изключение за • юни. Този студен въздушен фронт ще отмине и отново ще грейне лятното слънце. Спокойно, макар че напоследък не следя със задължителната прецизност синоптичната обстановка в Европа и на планетата, не се съмнявам, че така ще бъде.
– Но сигурно следите какво казват колегите ви синоптици?
– Да, усещам се, че всеки ден внимателно следя синоптичните рубрики и какво според колегите синоптици от телевизиите ще бъде времето. Много е интересно – правяструвам, не пропускам прогнозите. И това е обяснимо, човек не може да върви срещу природата си. Много съм критичен към прогнозите, но си пазя критиките за себе си. Не искам никого да засягам и да бъда съдник на никого.
– Май много не харесвате Емил Чолаков и неговите прогнози?
– Не бих казал, че не харесвам Чолаков. Просто моят стил е по-друг – точност, прецизност и по-малко артистичност. За сметка на фактите.
– Веднъж споделихте за „Ретро”, че нощем с тревога ставате, за да проверите дали вали дъжд. Защото миналия ден сте предвидили валежи?
– И сега ставам, то не може човек половин век да се срасне с някаква идея, с някаква дейност, която да се превърне в негово верую, и изведнъж да каже – стоп, аз вече съм пенсионер. Тръпки ме побиват от подобни мисли. Както един журналист, така и един синоптик цял живот си остава такъв. Възрастта в тези професии няма никакво значение.
– Коя е най-голямата ви тайна от вече т.нар. волен живот, който в момента водите?
– Това, че всяка нощ сънувам прогнози за времето.
– А те сбъдват ли се?
– Чудото е повече от невероятно – сбъдват се!
– Много хора се питат кога това лято Минчо Празников ще замине на почивка. За да са сигурни, че точно тогава времето ще бъде хубаво и те със семействата си да отидат на море?
– Планираме сьс съпругата ми да заминем от София през август. – Сигурно ще отидете в Дряново, вашия роден град?
– Не, ще прекараме лятото в Трявна, откъдето е жена ми. По-скоро на 3 км от града, където тя има наследствена къща. Природата е прекрасна. Надявам се тя да ми помогне да преодолея напълно вакуума, в който всеки активен човек неминуемо изпада, когато премине в пенсия. Никога не съм предполагал, че това ще се превърне в една драма. Впрочем не съм имал време да се замислям над проблема.
Но аз си зная – сърцето ми винаги ще трепва, когато става дума за прогнози за времето. Много ми се иска това повече да се случва, да не чувствам толкова болезнено липсата на личната ми отговорност за прогнозите. От която са били зависими стотици хиляди хора, земеделски стопани, самолетни полети.
– Вие сте твърде чувствителен човек, г-н Празников! Сигурна съм, че много хора не ви разбират. Вижте какво става те са готови на революция, само и само да не се качи възрастта за пенсия в България!
– Вижте, всеки разумен човек трябва да разбере, че на тази земя няма нищо вечно и животът си върви напред. Все пак има и неща, неподвластни на разума ни. Не мога да свикна, че както се е случвало толкова много години, всяка ранна утрин няма да се заровя в информацията от международните агенции за движението на въздушните фронтове, за океанските течения. Да прегледам бюлетините за времето от целия свят, да сверя професионалния си часовник с тях. Но аз съм щастлив човек, защото дадох колкото можах на моята професия. След мен идват много кадърни млади хора. Те пък са още по-щастливи, защото вече разполагат с модерна техника, владеят съвременни технологии и техните прогнози наистина ще бъдат перфектни. Както всеки човек, така и Минчо Празников не е незаменим.