Сега четете
Снимай нарушител завладя интернет

Снимай нарушител завладя интернет

flex-skoba4Мобилно приложение лови опасни шофьори и директно изпраща в КАТ

Кампания по снимане на шофьорите, които нарушават законите на пътя, набира скорост в социалните мрежи. Вече има няколко активни групи, които заснемат освен нагло паркирани коли и много шофьори, които правят фрапиращи нарушения. Кадрите се изпращат директно на мейла на полицията и КАТ.

Нарушителите на пътя вече са преследвани не само от органите на полицията, но и от обикновени шофьори и пешеходци. Интернет е завладян от новата мания „Снимай нарушител“. Във фейсбук се публикуват всекидневно снимки и клипчета на шофьори, които не спазват правилата за движение. Специално приложение за мобилни телефони пък улеснява снимащите, като изпраща директно клипчето на мейла на КАТ. Автоконтрольори довериха, че служебните им пощи буквално са задръстени от снимки и клипове на всевъзможни джигити. Идеята да се снимат прегрешилите зад волана бе подета след проблема със законността на мобилните камери на „Пътна полиция“. Още през пролетта група иноватори създадоха група във фейсбук и специално приложение за мобилни телефони „Гражданите“.

Апликацията дава възможност шофьорите в нарушение да бъдат заснети от мобилния телефон, който автоматично въвежда джипиес координати, дата и час, след което снимката бива публикувана в социалните мрежи и пратена на мейла на полицията. Освен джигити гражданите заснемат нагли собственици на автомобили, които ги паркират на всевъзможни места и пречат на движението и на пешеходците. Мобилното приложение е достъпно за смартфони, работещи с операционни системи Android и iOS. То може да бъде свалено безплатно от Apple Store и Google Play. С настъпването на летните месеци пък кампанията набра още по-голяма скорост.

Вече във фейсбук се организират доброволци, които изявяват желание да обикалят с частните си автомобили, оборудвани с мобилни камери, и да заснемат нарушители. Шофьорите качват клипове със заснети нарушения на страницата във фейсбук, наречена „Шофирай с камера“. Клиповете пък директно се завеждат като сигнали в полицията. Инициативата цели да има повече „очи“ на пътя, тъй като камерите на КАТ недостигат, за да обхванат всички нарушения. По този начин самите граждани се контролират взаимно. От „Пътна полиция“ обаче могат да санкционират заснетия нарушител, ако този, който го е снимал, се съгласи да даде писмени сведения за предоставения запис. Всеки желаещ може да се снабди с такава мобилна камера.

Вижте и

Освен това „Българска асоциация на пострадали при катастрофи“ предоставя безплатно видеорегистратори за 7-дневен период. Те се раздават на шофьори, които са заявили желание да „бъдат будната съвест на обществото“ и да заснемат хулиганите на пътя. След като мине седемдневният срок, камерата се предоставя за ползване на друг доброволец. Тези пък, които желаят да продължат и след този срок, може да си закупят камерата, която струва 309 лева, ако е обикновена, и 359 – ако е с вграден джипиес. Кампанията набира скорост и вече масово шофьорите снимат от автомобилите си не само в столицата и големите градове, но и в малките населени места. Заснетите нарушения на ден са хиляди.

Популярността на кампанията доведе до там, че вече и джигитите се научиха да се пазят не само от брандираните автомобили на КАТ с жълти лепенки с изрисувана камера, но и от частни автомобили, които имат залепена стойка за мобилно устройство на предното стъкло. В коментарите из фейсбук изобилстват примери как да се пазят от всеки с джаджа на панорамното стъкло. Това води до все по-голямо намаление на скоростта просто защото нарушат ли се правилата няма гаранция, че не са те заснели и скоро няма да се получи „честитка“ от КАТ.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре