sozopolЗаместник министърът на образованието Ваня Кастрева откри деветото издание на Международния конкурс „Радост на брега”, който стартира на сцената на амфитеатър „Аполония” в Созопол.
В приветственото си слово тя подчерта значението на курортния град за популяризиране богата история и археология на страната и заяви още: “Созопол е място, където всяко културно събитие се намира у дома си, затова и този красив и зареден с много детски талант и емоции фестивал е на най-доброто място. Созопол се превърна в културна столица на България, а Международният конкурс за изкуства „Радост на брега” дава старт на едно богато с култура и изкуство лято”.
Гости на откриването на културното събитие бяха заместник областният управител Владимир Крумов, председателят на Общинския съвет в Созопол Красимира Германова, зам.-кметът Катя Стоянова и представители на Регионалния инспекторат на МОН-Бургас.
Приветствие към организаторите и участниците в международния детски конкурс отправи заместник-кметът Катя Стоянова. „Благодаря за прекрасния конкурс, който отново превръща Созопол в сцена на младостта и таланта. Щастлива съм,че толкова много талантливи деца ще участват в конкурса, който дава шанс на всяко дете да покаже своята подготовка и своя талант. Пожелавам ви, мили деца, да бъдете здрави, щастливи и да развивате своя талант. Пожелавам ви щастливо лято и много сбъднати мечти”, заяви още Катя Стоянова.
Откриването започна с химна на Созопол по музика на Хайгашот Агасян, изпълнен от вокална група „Созополски песъчинки” с худ. ръководител Пенка Запрянова. На сцената с малките изпълнители излезе и самият композитор, който е част от журито на конкурса към фестивала. Да поздравят гости и участници във фестивала на сцената излязоха изпълнители от детски градини в Бургас и Созопол. Специален поздрав поднесоха и талантливите ученици на СОУ “Димчо Дебелянов”Бургас,които ще участват и в конкурсната част на фестивала.
Фестивалът продължава с конкурсна програма, а изявите на сцената на амфитеатъра в Созопол събираха публика и почитатели на детското изкуства още два дни. 1052 български участници от почти всички региони на България в раздели – Музика, Танц, Изобразително изкуство, Театрално изкуство, Литературно творчество и Мултимедийни проекти се състезаваха на сцената на амфитеатър „Аполония” и бяха оценени от журито по достойнство. Сред наградените бяха и малките танцьори от ОДЗ „Здравец” – Созопол, които спечелиха искрените симпатии на публиката.

Публиката щедро възнагради с аплодисменти красивите изпълнения на талантливите участници в Международния конкурс за изкуства „Радост на брега”

Черноморски фар – стр. 14

snimka_more