12888151671658253282-249x300

Иван Джурелов е роден през 1935 година в ямболския квартал Каргона. Завършва гимназия в родния си град, а висше образование, специалност „Българска филология”, в Софийския университет.

През годините е работил като журналист във вестниците „Народен другар”, „Факт” и „Тракиец”, директор на Драматичния театър-Ямбол, бил е в Окръжния съвет за изкуство и култура. Автор е на няколко книги, сред които стихосбирки, изследвания за историята на Ямбол и за именната традиция в града ни.

Член е на Съюза на журналистите в България, както и на Дружеството на писателите в Ямбол.

Семеен, с двама синове.

Иван Джурелов е маратонец в духовната сфера. Това каза пред Агенция „Фокус” председателят на Дружеството на писателите в Ямбол Тенко Тенев във връзка с 80-годишния юбилей на писателя и журналист Иван Джурелов. Той добави, че присъствието на Джурелов в духовния живот на Ямбол е повече от пет десетилетия.

„Иван Джурелов е един от основателите на Дружеството на писателите в Ямбол. Нашето дружество е едно от най-старите в страната. Създадено е на 28 ноември 1979 година. Иван Джурелов е от първите колеги, които са били част от него. Той има съществен принос за тези 35 години и като поет, и като културолог, и като завеждащ отдел „Култура” на тогавашния вестник „Народен другар” и след това „Делник”, и като директор на театъра, и като председател на окръжния съвет по култура”, посочи Тенко Тенев.

На 18 юни, когато е рожденият му ден от Дружеството на писателите ще го поздравят. „ Подготвили сме поздравителен адрес, както е редът. Самото тържество ще го направим през есента по негово желание”, обясни Тенко Тенев. Стана ясно, че отбелязването на неговия юбилей е включено в Културния

Журналистите рожденици днес:

АЛБЕНА ПЛАМЕНОВА ХРИСТОВА – СОФИЯ (40 г.)
БИСЕР ПАВЛОВ НИКОЛОВ – СОФИЯ (50 г.)
ВАЛЕРИ МЕТОДИЕВ ПЕЙЧЕВ – СОФИЯ
ДАМЯН ИВАНОВ РАНГЕЛОВ – МОНТАНА (75 г.)
ИВАЙЛО ТОНЧЕВ ТОНЧЕВ – СТАРА ЗАГОРА
ИВАН ДОНЧЕВ АНГЕЛОВ – СОФИЯ
ИВАН МИТЕВ ДЖУРЕЛОВ – ЯМБОЛ (80 г.)
ИЛИЯНА ДИМИТРОВА АНГЕЛОВА – СОФИЯ
ЛЮДМИЛА ДИМИТРОВА ХРИСТОЗОВА – СОФИЯ
МАРИЯ ПЕТРОВА НЕЗНАКОМОВА – СОФИЯ
РАДА ДИМИТРОВА ГЕОРГИЕВА – СОФИЯ (35 г.)
РУМЯНА ИГНАТОВА ТОНЕВА – СОФИЯ
ЮЛИАНА ГЕОРГИЕВА БОГДАНОВА – СОФИЯ (60 г.)
ЯНА ПЕТКОВА ЕНЧЕВА – СОФИЯ