DSCF5991-465x620Статуя на египетски жрец от VI в. пр. Хр. е най-любопитната находка в изложбата с експонати от Лувъра, открита снощи в Археологическия музей в Пловдив. В сбирката, която ще остане у нас повече от месец, влизат още 20 ценни предмета: папируси със заклинания, амулети и фигури на различни египетски божества.
За откриването в Пловдив дойдоха министърът на културата Вежди Рашидов и посланикът на франция у нас Ксавие дьо Кабан.
Ценностите от експозицията „Среща с египетски жрец“ пристигнали още в събота в специални термоизолиращи сандъци и под строга охрана.
В дните преди транспортирането им френски експерти провериха дали в залите на пловдивския музей има подходящи условия за такива експонати.
Над 20-те паметника на древната египетска култура идват директно от крилото „Ришельо“ в Лувъра, където са изложени по принцип. Статуята на жрец, която тежи близо 700 кг, за първи път от години напуска мястото си до входа на известното крило.
Гостуването на сбирката бе договорено от министър Рашидов и президента на Лувъра Жан-Люк Мартинез по време на подготовката на българската изложба „Епопея на тракийските царе“, която от месец привлича ценителите в Париж. В отговор на щедростта на бългаските учени, изпратили най-ценните си съкровища във френската столица, от музея решиха да покажат у нас две интересни изложби.
Близо месец преди египетските ценности от Лувъра в България пристигнаха и сребърни съдове от римското съкровище Боскореале, които са изложени в Националния археологически музей в София.

Преса – стр. 7