27193088Старинен амулет смая археолозите, проучващи останките от древна Аполония Понтика край Созопол. Става дума за изображение на 8-лъчна звезда, която поразително прилича на тази от знамето на Македония. Това веднага накара директора на Националния исторически музей Божидар Димитров да потърси корените на звездата.
„Става дума за т. нар. оловен букраний – особен вид амулети с форма на бича глава, появили се в античния гръцки свят, а оттам и при траките в края на V в. пр. Хр. – обяснява историкът. – Находката е именно от това време. Това, което отличава новооткрития амулет, е, че върху челото на бика е поставен соларен символ във формата на 8-лъчна звезда, станала известна като герб и знаме на днешната Република Македония.”
Димитров припомня, че „според скопските държавнотворци звездата била символ на древната македонска държава и за първи път била създадена и използвана от Филип II Македонски във втората половина на IV в. пр.Хр.” Имало я в гроба му в с. Вергина, Гърция.
„Тази звезда бе лепната върху герба и знамето на днешно Скопие – допълва директорът на НИМ. – В интерес на истината тя бе с повече лъчи, но под натиска на Атина Скопие ограничи броя им до 8. Сега може да протестира и Созополска община. Новонамерената звезда е по-стара от тази на Филип Македонски и очевидно е открадната от него при пребиваването му в Аполония Понтика. Според древни историци той е имал много добри връзки с нашата Аполония и градът му посредничел в преговорите със скитския цар Атей. Преговори със созополско вино и созополски паламуд няма начин да не завършат с успех и Филип оставил града независим. Не без да открадне един от символите му – лекуващото слънце.”
Историкът твърди, че община Созопол може да осъди Македония за „неправомерно ползване” на древен паметник: „В България има член в закона и много фирми, ползващи ритони на Панагюрското съкровище, бяха осъдени да платят на музеите солидни суми. Кметът на Созопол г-н Панайот Рейзи трябва да потърси правата на града върху тази негова интелектуална собственост.”
Находката се появи точно когато завърши работното посещение на Даниел Митов в Република Македония. На срещата си с президента Георге Иванов българският външен министър потвърди подкрепата на България за европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония и подчерта необходимостта от изпълнение на нужните за това условия.

в. Труд стр.9