fc7fec9e63f5918851d6ced1777d8ba7Български и чуждестранни участници ще четат стихове в три последователни вечери

Десетото юбилейно издание на фестивала “София: поетики” ще се състои на 12, 13 и 14 юни в столицата. Основната вечер започва на 13-и на Лятната сцена в Борисовата градина.

Гостите са Амир Ор (Израел), Сара Пери (Великобритания), Дженк Гюногду (Турция), Катержина Рудченко-ва (Чехия, тя ще бъде специално представена на 12 юни от 18 ч. в Чешкия център), Антош Войцик (Великобритания), Октавиан Совияни (Румъния), Милан Добричич (Сърбия), Селахатин Йолгиден (Турция). Те ще изнесат рецитал от 18.30 ч., като между изпълненията им ще звучи музиката на Бalkansky.

В 19.30 ч. на сцената ще се качи победителката в “Малки поетики 2014” Лилия Йовнова. А “Аларма пънк джаз фест” организира специална изненада за събитието. В 20 ч. поетите Августин Господинов, Светозар Георгиев (ghostdog), Иван Димитров, Бистра Величкова, Иван Ланджев, Надежда Искрова, Манол Глишев, Росен Карамфилов, Айше Рубева, Петър Чухов, Благовеста Пугьова, Тома Марков, Радослав Чичев, Рене Карабаш, Стефан Иванов, Константин Трендафилов, Стефан Икога, Димана Йорданова и Георги Белоречки ще четат по стихотворение, а след всеки две изпълнения ще забиват музикантите от “RaJa&Iliyana”, “The Science”, “Comasummer” и “MrSmiff”. На финала публиката ще избере своя фаворит сред поетите, който ще получи наградата на фестивала.

Поетичен уърк-шоп ще изнесат на 14 юни от 16 ч. Сара Пери и Антош Войцик (Великобритания) с участието на Иван Христов и Силвия Харисън – мениджър проекти на фондация “Roundhouse”, ще бъде отворен за участие на зрителите. Мястото е “Арена ди Сердика”. От 18.30 ч. следва “Поезия & питания” – самостоятелно четене на чуждестранните гости и дискусия с тях.

Българските участници в “София: поетики” са избрани от носителя на наградата на феста за 2014 г. Августин Господинов, а чуждестранните от международния селекционер Иван Христов. Сред тях по традиция са носителите на наградата от предходните три издания – Радослав Чичев, Иван Димитров и Августин Господинов. Събитието се реализира съвместно с Чешкия център, посолството на Израел, фондация “Roundhouse” и издателство “Парадокс”, научи ДУМА от Иван Димитров.

Дата: 11.06.2015 00:01