sport_photos_exposition_2015_24192Уникални снимки са изложени във фоайето на стадион „Васил Левски”. Трима от най-добрите професионалисти в спортната фотография – Бончук Андонов, Янко Гъров и Йордан Скрински – разкриват кадри, които показват легендите на българския спорт в по-различна светлина.

Събитието е по повод 44-тата годишнина от създаването на илюстрования седмичник „Старт“, с който израснаха няколко поколения запалени по спорта българи.

Андонов, Скрински и Гъров бяха водещи фотографи на „Старт“, покойният Скрински работеше дълги години и във в. „Народен спорт“. Изложбата е в рамките на месеца на фотографията и под егидата на Национално сдружение фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

„Искаме да фокусираме вниманието на обществеността към изнамирането на един уникален архив. Преди години изчезнаха негативите, събирани от Йордан Скрински, а те съдържат безценни за историята на българския спорт свидетелства. Обръщаме се към всеки, който има информация и може да помогне на нацията да съхраним своето спортно богатство“, заяви на откриването доайенът на спортните фотографи у нас Бончук Андонов.

Запечатани са и футболни легенди

С топли думи към присъстващите се обърнаха Цено Ценов и Здравка Йорданова, която прочете и поздравителен адрес от председателката на БОК Стефка Костадинова. Събитието събра десетки олимпийски шампиони, спортни ръководители и деятели, легенди на българския спорт, дейци на културата, шоумени и почитатели на спорта.

Изложбата не е ретроспективна, по-скоро посетителите могат да видят неща покрай спорта, нещо различно и не конкретно ангажирано с успехи и резултати. Част от фотосите са запечатали легенди като Христо Стоичков, Георги Аспарухов, Георги Найденов, Валентин Йорданов и др. в непозната досега светлина, а редица важни за нас събития са показани по много по-различен начин.