Сега четете
Министерствата харчат спешно евробюджетите за реклама

Министерствата харчат спешно евробюджетите за реклама

AdvertisingИзтичането на договорите за популяризация на първия програмен период доведе до бум на скандални медийни кампании

Изтичането на сключваните договори за популяризиране на старите оперативни програми за периода 2007-2013 а е довело до ударно харчене на крупни суми в последния момент Заради закъснението в изпълнението на дейностите стотици хиляди левове в момента отиват за неефективни и скандални кампании, показва проверка на „Сега“ на база сключваните през първия програмен период договори и месечните данни за извършени по тях плащания.

Активизирането на институциите в последните седмици пролича покрай серия спорни медийни кампании. В края на май на фестивала „Зелени дни“ избухна скандал за раздавани брошури, рекламиращи страната ни като дестинация за ловен туризъм с отстрел на несрещаните у нас мечка гризли, американски елен и сьомга. Оказа се, че брошурите са печатани по стар проект, но не се разбра кой и защо повторно ги разпространява. Миналата седмица шумна кампания в медиите поде и социалното министерство за популяризиране на конкурса за любителско видео „Посоката избираш ти“. От младежите се иска да подготвят 90-секундни клипове на тема как да привлечем към заетост млади хора, които не учат и не работят. Наградният фонд на конкурса е 6500 лв., но за популяризирането му министерството е на път да пръсне много повече.

Само за създаването и поддържането на приложение за конкурса във Facebook, както и изготвянето на бюджет за реклама във Facebook и Google ad Words е сключен договор за 19 810 лв. без ДДС. Отделно от това министерството започна да публикува ударно материали в печатни медии, за да популяризира конкурса. От социалното министерство отказаха да отговорят колко пари ще се платят за тази популяризация на конкурса и коя фирма е сключила договор за това.
Седмица по-рано из медиите се появиха рекламни карета за друг конкурс – „Направи seine с европроект“. От администрацията на МС, която координира инициативата, увериха, че за популяризирането му не са дадени никакви пари, а информациите са публикувани безвъзмездно на сайтовете на оперативните програми. Оказа се, че това не е така и инициативата се ползва за фактуриране на разходи по вече сключен и изтичащ договор.
Справка за направените плащания и сроковете за приключване на проектите дава ясен отговор защо възложителите и фирмите са толкова щедри, а въпросът за ефективността на разходите е оставен на заден план. Организаторът на конкурса „Посоката избираш ти“ например – социалното министерство, има броени дни, за да приключи крупен договор за популяризиране на оперативната програма в печатни медии. Този договор е възложен на 28 май 2013 г. (на „Медиа планинг груп“) и е на крупната стойност от 960 000 лв. с ДДС.
До края на април по него са разплатени 460 295 лв. с ДДС, а в същото време срокът за изпълнение на дейностите изтича на 30 юни 2015 г. Не е ясно защо е допуснато да има подобно забавяне на дейностите и половината от сумите за популяризиране на програмата да останат за харчене при реалното й затваряне.

Ударно до края на юни ще трябва да харчи и транспортното министерство по сключен договор за популяризиране на Оперативна програма „Транспорт“ в интернет издания (договор с „Диджитал Нест – Митра ПР“ от 15 април 2014 п). По този проект до края на април са били разплатени едва 83 298 лв. с ДДС, а бюджетът му възлиза на 324 000 лв. с ДДС. Сметките показват, че за май и юни трябва да се отчетат 240 702 лв. за интернет реклама, за да няма неизпълнение.

Именно по този договор транспортното министерство е решило да пусне свои рекламни карета за конкурса „Направи selfie с европроект“. Така на редица сайтове се появиха реклами за инициативата, създавайки впечатление, че тя е организирана от транспортното министерство. От транспортното министерство твърдят, че за общо 5 публикации в интернет са платени 1116 лв.
Мистериозната поява на брошурите с мечка гризли става на фона на изтичането на два крупни договора за изготвяне на брошури, бюлетини, рекламни материали и сувенири по същата оперативна програма – „Регионално развитие“. И тук договорите са изпълнявани в последния момент. По сключен с фирма „Призма“ договор (от март 2014 г.) на обща стойност 180 000 лв. с ДДС към края на април 2015 г. са били платени 90 590.28 лв. Тук вероятно има забавяне на плащане, защото договорът е приключил на 7 април и според информацията в АОП е изпълнен 100%. Тоест в последния месец от действието на договора са усвоени половината от парите за реклами и сувенири по програмата. Възможно е забавяне на плащания да има и при други проекти, но то трудно може да обясни липсата на дейности през огромна част от периода на действие на договорите. Втората фирма с изтекъл договор на 7 април – „Военно издателство“, не е успяла да навакса изоставането в производството на бюлетини и брошури и да усвои парите. Така този договор
– на стойност 120 000 лв. с ДДС, е изпълнен само 58%.

Вижте и

По ОП „Регионално развитие“ има и други договори, които са останали изпълнени 50%. Това неизпълнение е отчетено на фона на солидни бюджети, като е възможно част от тях да са били надценени още при залагането на дейностите. Така например неизпълнени са останали 3 договора, и трите с фирма „Меркурий 97″, за логистично обезпечаване на конференции и информационни кампании по ОП „Регионално развитие“. Договорите са на обща стойност 1.2 млн. лв. с ДДС, а по тях фирмата е успяла да усвои общо 379 271 лв. с ДДС. Солидно неизпълнение е избегнато в последния момент и по друг договор за публичност по ОП „Регионално развитие“ – за популяризиране на програмата в електронни и печатни медии.

Договорът за 540 000 лв. с ДДС на „Зенит Адвертайзинг енд комюникейшънс“ е от 2012 п, а до февруари 2015 г. по него са били разплатени едва 67 001 лв. През март и април има наваксване и по проекта е постигнатото усвояване от 91%.

Дата: 08.06.2015 00:00
Източник: Сега – стр. 1; 2
Автор: ТАНЯ ПЕТРОВА, ВЕНЕТА НАЧЕВА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре