“Земята не трябва да бъде цената на човешкия прfull_tablet_c1942be0-804c-4459-bd99-7fe1660ce7a1осперитет. Освен това завишените нива на използването на природни ресурси не е задължително да са страничен продукт на икономическото развитие”. Тези две теми попадат във фокуса на Световния ден на околната среда (World Environment Day или WED) през тази година.

В своята същност WED e най-значимият и известен глобален ден за положителна промяна на околната среда. Отбелязването му ангажира обществото с проблемите за опазване на околната среда в над 100 държави и дава възможност хората, обединявайки индивидуалните си усилия, да покажат грижата си за  природата. През 2015-та организаторите подчертават, че много от екосистемите на Земята са пред критични повратни точки поради изчерпване или необратима промяна. Освен това те са изтласкани от високия прираст на населението и икономическото развитие.

Тази година мотото на инициативата е “Седем милиарда мечти. Една планета. Консумирайте с грижа”. Целта му е да информира обществото, че ако продължи да потребява природните ресурси със същите темпове като сега, до 2050-а населението на планетата ще достигне 9.6 млрд. души. Тогава ще са ни нужни три планети като Земята, за да задоволят нуждите на всички хора.

Иначе решението за отбелязването на днешния ден е взето на 27-та сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм през 1972 година. Именно на този форум е приета декларация за околната среда, представляваща първия международен договор за принципите на екологична защита на Земята. Разбира се и датата 5 юни не е случайна – това е денят на начало на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през същата година. Важно е да се отбележи, че в приетата резолюция общото събрание призовава държавите и организациите членки на ООН всяка година на този ден да провеждат мероприятия, които показват стремежа им да опазват и подобряват околната среда.

По традиция всяка година на този ден се присъжда награда на ООН в областта на околната среда и развитието “Глобал-500”. Тя се дава на държавни, политически и обществени дейци, допринесли с дейността си за опазването на околната среда.

У нас пък Световният ден на околната среда ще бъде отбелязан с изложба на рисунки и снимки от конкурс на тема “Опазване на околната среда”. Началото ще бъде дадено от министърът на околната среда и водите Ивелина Василева точно в 11 часа в градината пред “Кристал” в София. По време на събитието ще бъдат официално обявени и наградени победителите в тематичния конкурс. За всички присъстващи деца са предвидени забавни игри и интересни занимания.

Екоинспекциите в страната пък са организирали разнообразни инициативи – открити уроци, лекции, изложби и конкурси за рисунки и фотографии.

Любословие по banker.bg