nessebar-6Журналисти от Московска област на опознавателен тур в община Несебър

Кметът на община Несебър Николай Димитров посрещна главни редактори и представители на водещи печатни и електронни медии от Московска област на Руската федерация. Целта на визитата бе запознаване на руските журналисти с възможностите за почивка през летния туристически сезон и инвестиции в недвижими имоти в черноморските ни курорти.

По време на срещата Николай Димитров не пропусна да сподели, че община Несебър, курортният комплекс „Слънчев бряг“ и селищата Свети Влас, Обзор и Равда са познати отдавна на руските туристи, които с охота почиват у нас. Наред с това кметът разказа, че по последни данни в общината са регистрирани 38 хил. недвижими имоти, собственост на руски граждани, 2 300 души от които живеят тук, а някои от тях се срещат с него в приемния му ден, за да търсят решение за свои идеи, проблеми или предложения.

Сред акцентите в разговора бе ситуацията около застоя при придобиване на недвижими имоти тук. Всеобщото мнение, както на руските журналисти, така и на домакините от Несебър, бе че застоят се дължи на геополитически фактори като маржа на рублата спрямо долара и еврото. Кметът изрази надежда, че този застой ще бъде преодолян, а нивото на туристическия поток ще е поне колкото миналогодишния. Оптимизъм в това отношение изразиха и руските журналисти от водещи медии.

„Имаме добро сътрудничество с няколко руски общини, сред които Норилск и Волоколамск, с които сме побратимени и поддържаме приятелски взаимоотношения“, сподели още градоначалникът и разкри, че между 9-12 юни Несебър очаква гости от Звездното градче, когато ще се състои фестивала „Отечество“. Основни инициатори на форума са именно културни дейци от това руско градче. „През лятото нашият полуостров става столица на детското изкуство, защото тук се провеждат множество фестивали като „Слънце, радост, красота“ и „Съзвездия в Несебър”, на които вземат участие много руски деца .“, разказа кметът.

Руските медии научиха още, че културно –
историческото наследство на града-ценност, възможностите за фестивален и конгресен туризъм са притегателна точка за чужди и български туристи. Кметът Николай Димитров ги информира, че Несебър е посещаван от 30-40 хиляди туристи дневно през активния туристически сезон, а празникът на града-15 август, привлича над 100 хил. туристи на малкия полуостров.
Статутът на Несебър като град Световно културно наследство го вписва в маршрутите на множеството круизни лайнери, които спират тук, и чиито туристи отнасят прекрасни впечатления и спомени от полуострова. Сред любопитните моменти в разговора между кметът и гостите бе фактът, че в перлата на българското самочувствие – Несебър, много руски граждани сключват брак или преподписват брачните си клетви. Неслучайно градът на ЮНЕСКО е и място, където се провежда международен форум на сватбените фотографи, както и популярния вече фестивал Уикенд за любов и вино „Влюбени в Несебър“.

Сред любопитните факти, станали известни на срещата, бе че руската журналистка от Волоколамск – Татяна Калинина , която си е купила имот в несебърския район и живее тук, е била инициаторът преди време за побратимяването на нейния град с Несебър. Това разкриха руските й колеги, когато кметът Николай Димитров ги информираше колко и какви са местните медии, и идеята на Татяна Калинина да издава вестник в Обзор и Бяла.

Подаръците от гостите за кмета бяха подбрани така, че да разказват за уникалността на руския град, който представляват. Единият от даровете бе новогодишна играчка, собственоръчно направена от известен техен майстор, а друг бе уникална по рода си книга- образец в книгоиздателското изкуство. Кметът върна жеста и всеки един руски журналист получи рекламни материали, разказващи за красивия и непреходен Несебър.

Московските журналисти имаха възможността да разходят по романтичните улички на града на ЮНЕСКО с неговите уникални църкви и възрожденски къщи, и да се докосват до хилядолетната му история и култура.

Рекламният тур е организиран от посолството на Р България в Руската федерация, Националното туристическо представителство на България в Русия, Центъра на промишлеността на Р България в Москва, със съдействието на български туристически компании.

Дата: 04.06.2015 11:04
Източник: www.nessebar-news.com
Автор: Красимир Косев