banskoКметът на община Банско Георги Икономов се срещна с представители на 11 страни, дошли в града за Втория конгрес на Асоциацията на спортните журналисти от Източна Европа. Сред тях бе и президентът на организацията и вицепрезидент на международната асоциация Янис Дарас.

„Вероятно познавате Банско като един от най-известните ски курорти на Балканите и в Източна Европа, но нашата цел е да го превърнем и в петзвезден летен курорт”, обяви амбициозната цел на местната власт градоначалникът пред репортери от Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция, Унгария, Хърватия и Черна Гора. Той им обясни, че малкият планински град е сред най-известните зимни курорти в региона и се разви сериозно в последните 10-12 години. За това време се превърна в европейски ски център.

„Отчитаме страхотен туристически бум, но на фона му инфраструктурата ни малко поизостана. И сега работим много в тази посока. Полагаме усилия да превърнем Банско и в желана лятна дестинация, залагайки на възможностите за летен туризъм, фестивали, концерти и други културни прояви”, допълни Георги Икономов.

Вторият конгрес на Асоциацията на спортните журналисти от Източна Европа се провежда в Банско от 1 до 5 юни. Основната дискусионна тема е „Участието на медиите в превенцията срещу допингирането на млади спортисти до 18 години и санкциите за родителите им, техните треньори и спортни ръководители”. В курорта се провежда и четвъртият международен турнир по минифутбол за репортери за купата „Николай Колев-Мичмана” в памет на големия ни спортен журналист.