2014_FIFA_Announcement_(Joseph_Blatter)_6
…или как организация с нестопанска цел върти милиарди и управлява света

Не е лесно да опишеш Сеп Блатер. Британският вестник „Дейли Мейл” веднъж го нарече „хитър, потаен швейцарски гном”. „Гардиън” го назова „най-успешният диктатор, който не е извършил масови убийства”.Но Осирис Гусман, шеф на федерацията в Доминикана, го сравнява с Исус Христос и Нелсън Мандела. Малка подробност е, че Гусман го спипаха в скандал с купуване на гласове във фИфА през 2011-а.

Блатер се готви за пети мандат на изборите на 29 май. На 79 години той няма намерение да отпусне примката около фИфА, а с това – и около футбола. Джефри Уеб, глава на футбола в Каймановите острови (и един от арестуваните в Цюрих в сряда сутринта), го нарича Баща на футбола. Това са неговите хора – почитащи го като Бог.

„Не бива да говорим за пари”, казва наставнически Блатер от трибуната на миналия голям форум, конгрес на асоциацията на федерациите от Океания. След което добавя: „Прогнозата за следващите четири години е между 150 и 180 млн. долара”. Без да говорим за пари, а, Сеп? Това са прогнозите за сумите, които би отпуснал в този регион за следващия си мандат. Там са потънали 330 милиона за последните 16 години. Неслучайно го смятат за Бог в тази част на света.

Ако тръгнем да описваме обвиненията в корупция срещу Блатер и фИфА, може да ни отнеме твърде много време и място. Разследванията също са безброй, включително едно от вътрешната комисия по честността на самата организация. Резултатите от него бяха съвсем повърхностно маркирани, но не и изкарани на светло. Предшественикът на Уеб, арестуван в Цюрих, е Джак Уорнър, дългогодишен шеф на футбола в Северна и Централна Америка. Той

СЕ ОТТЕГЛИ ПОЗОРНО СЛЕД КАТО ГО ХВАНАХА В КОРУПЦИЯ за изборите през 2011-а (какво съвпадение с Гусман). В Тринидад и Тобаго той притежава спортен комплекс и бизнес сграда за 26 милиона долара, построена с пари от фИфА, отпуснати като „целева субсидия”. Нормално е да смята Блатер за божество.

През юли 2012-а Майкъл Гарсия, бивш прокурор на Щатите, бе нает от фИфА да разследва процеса на избиране на Катар и Русия за домакини на следващите две световни първенства. Той свърши каквото се искаше от него и изготви доклад от над 400 страници, който отиде в централата на фИфА. Ефектът? Като на снежинка, която удря танк. фИфА публикува резюме от доклада, което бе толкова оскърбително, че Гарсия хвърли оставката си и напусна организацията. И обяви: „Тази версия, която видя бял свят, съдържа непълни и интерпретирани погрешно заключения”. Отделно от това фБР води разследване за корупция срещу фИфА вече 4 години. През януари, се твърди от американски медии, Конгресът е получил доклад, в който бюрото обявява, че фИфА не е способна да се справи с корупцията вътре в организацията. Това обаче не е потвърдено официално от Конгреса.

Щабквартирата на фИфА е над Цюрих, в огромна площ от над 11 акра, далеч от хорските очи. Самото имение струва над 240 милиона швейцарски франка и бе завършено през 2007 г. То е съвършено изражение на ценностите на фИфА – лукс и потайност. Дори мобилните телефони нямат покритие в сградата, освен ако специалната охранителна система не бъде изключена. Заседанията на Изпълкома са в зала, опакована в черен мрамор и с кристална имитация на футболен стадион около масата. Това е организация с нетърговска цел. Управлява един простичък спорт, за който една топка е достатъчна и играта започва.

На всеки четири години обаче фИфА организира един турнир, който на практика е гледан от всеки по света. Само за световното в Бразилия се смята, че около 30 милиарда (сборно за всички мачове) са гледали. В края му фИфА е

НА ПЕЧАЛБА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 4 ГОДИНИ С ОКОЛО 5,72 МИЛИАРДА ДОЛАРА
Повечето идват от правата за тв излъчване и спонсори. Сред тях са колоси като Coca-Cola и Adidas, но има още десетки. От тези 5,72 милиарда около 358 милиона отидоха за наградни фондове на отборите за периода. Разходите по световното са около 2,22 милиарда. 1,56 милиарда са дадени за програмите за солидарност, разпределени сред членовете на централата. Всички те имат по един глас на изборите, не забравяйте! Годишно всяка федерация получава по 250 000 долара. Плюс 500 000 еднократен бонус, идващ от печалбите около мондиала. Кандидатстваш по програмата „Гол”, печелиш още субсидии. Всичко това са пари, които отиват у хората, които после ще вдигнат ръка на конгреса. Чистата печалба на фИфА за този период е около 1,52 милиарда долара. След разходи и данъци!
Едни 27 милиона долара бяха платени от парите на организацията, за да гледаме с възхищение филма United Passion,в който се разказва трогателната история на футбола и ролята на фИфА. Тим Рот играе Сеп Блатер.
Каймановите острови са една от големите сили във фИфА. Питате как, когато техният отбор не е побеждавал никого и няма никакъв шанс да го видим на световно първенство? Много просто – интереси. Влияние в региона. Бъдещи гласове, повече от един. Блатер награждава богато лоялността. Полети в бизнес класа, поети разходи по пътувания, които излизат по около 3000 долара, отпуснати бонуси за федерации, вечери в Цюрих, където бутилката вино струва 400 долара… „Тези в семейството, които не вдигат шум и вървят с Блатер, стават богати”, смята Майкъл Хършман, който сътрудничеше на Гарсия за доклада му.
Мястото на съзаклятничеството е хотел Baur au Lac край Цюрих, който е на 171 години и е в собствения си парк и със закони, различни от тези наоколо.

ТАМ СЕ НАСТАНЯВАТ „ХОРАТА ОТ СЕМЕЙСТВОТО’

Именно там влязоха хората от швейцарските служби за сигурност в сряда сутринта, за да арестуват шефове във фИфА. Има и фрапиращи случаи. През януари 2010 г. земетресение разтърси Хаити, като сградата на федерацията бе съборена. Президентът Ив Жан Барт оцеля по чудо, но треньорът на отбора Жан Лабазе и още 31 членове на федерацията загинаха. фифА предложи помощ – 250 000 долара в продукти и строителни материали. Барт казва, че е получил съвсем малка част от това. В отговор фИфА публикува фактурите, от които се вижда, че 229 000 са дадени за генератори, храна и одеяла, но всичко е издадено от фирма с адресна регистрация в Тринидад, която не може да бъде открита в регистрите.

43 процента от парите на фИфА идват от контрактите за тв права, 29 процента – от спонсори. Около световното организацията спечели 1,6 милиарда долара само от маркетинговите права на турнира и атрибутите, продадени по света. „Спонсорите и телевизиите наливат пари в организация, пропита от корупция”, отсича Гуидо Тоньони, който бе съветник на Блатер, когато швейцарецът бе генерален секретар на фИфА през 80-те. После италианецът бе и един от правните съветници на организацията, но я напусна през 2003 г. Блатер, който е родом от 7-хилядното градче Висп, продължава да дирижира футбола по своя си начин. И ако бъде преизбран на 29 май, това ще продължи още 4 години.