Сега четете
В Деня на българската просвета и култура

В Деня на българската просвета и култура

31827_1В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, президентството ще отвори врати за граждани за четвърта поредна година, а по повод празника там ще бъде изложен най-старият препис на „История славянобългарска“ – Котленският, изготвен от Софроний Врачански преди 250 години, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 гостите на институцията ще могат да видят и книгата „Часословец“, отпечатана от първия български печатар Яков Крайков във Венеция през 1566 г., „Стематография“ на Христофор Жефарович, издадена във Виена през 1741 г., както и Периодическото повсемесечно списание „Любословие“, издавано в Смирна през 1844-1846 г. Списанието поставя началото на българския периодичен печат. Сред експонатите на изложбата са още завещанията на Иван Н. Денкоглу от 1860 г. и на Евлогий Георгиев от 1882 г., с което големият родолюбец дарява 6 млн. златни лева за построяване и поддържане на сграда на Висше училище в Княжество България. Ще бъдат изложени първият проектозакон за отваряне на Висше училище в София от 1888 г., а също така актове за разкриване на първите български следосвобожденски образователни институции.

Експонатите са от фонда на Централния държавен архив. Посетителите на президентството ще могат да се запознаят и с Рапорта на йеромонах Неофит, председател на Българската църковна община в Солун, до екзарх Йосиф за тържественото отпразнуване на Деня на светите братя Кирил и Методий, от 12 май 1904 г.

Експозицията включва още оригинални документи, учебни помагала и пособия, използвани в българските училища през Възраждането и в първите десетилетия след създаването на Третата българска държава. От 10 часа на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев ще посрещне лично първите посетители, а вратите на президентството ще са отворени за всички до 16 часа.

Вижте и

По традиция гражданите ще могат да разгледат и връчваните от президента висши държавни отличия. В 10.30 часа Плевнелиев ще се включи в традиционното шествие за 24 май, което ще тръгне от площада пред президентството. В 11 часа пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ президентът ще участва в официалната церемония, с която ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той ще положи венец пред монумента на светите братя и ще произнесе слово.От 18.30 часа в Националния исторически музей Плевнелиев ще даде традиционния прием за 24 май, на който ще присъстват дейци на просветата и културата, общественици, представители на институциите, дипломати.

Любословие по novinibg.com

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре