facebook_world1Няколко десетки въпроса на българи събра за по-малко от пет часа във Фейсбук американската посланичка в България Марси Рийс. В сряда по обяд посолството на САЩ публикува призив към българите в социалната мрежа да изпращат въпросите си към дипломата. Въпросите се събират до петък, а във вторник ще бъдат публикувани и отговорите на посланик Рийс.

Постингът, приканващ българите да направят “виртуално” интервю с американския посланик в София, е “спонсориран”. Това ще даде възможност призивът да достигне до по-широк кръг потребители на социалната мрежа у нас, включително и до тези, които не са сред близо 30 000 наши сънародници, които са “харесали” страницата на посолството. Повече от половината от въпросите до момента се отнасят за визовата политика на Съединените щати и най-вече – кога американската държава възнамерява да премахне визите за български граждани.

Сред коментарите има и такива, в които гражданите директно заявяват, че очакват отпадането на визите, “за да заминат да живеят в САЩ”. Другата група въпроси се отнася за външната политика на САЩ. Нашите сънародници се интересуват от позицията на американската дипломация за случващото се в Македония. Не липсват призиви за предоставяне на помощ от САЩ за “озаптяване” на хибридната война, която Русия води към България.

В същото време има и призиви САЩ да закрият военните си бази в България и да не се месят в “нашите, чисто български работи”.
Има няколко въпроса, отнасящи се до очакванията на американската дипломация за съдебната реформа в България, развитието и финансирането на неправителствени организации, наличието на паметник на американските пилоти, участвали във Втората Световна война в София, причините за намалението на цената на петрола на международните пазари и дори – кой уби Кенеди?

Сред задаващите въпроси са действащ депутат от “Атака”, бивш депутат от НДСВ, бивш журналист и пиар, активист на “Протестна мрежа” и др. През септември месец се навършват три години от началото на мандата на Марси Рийс като посланик на САЩ у нас.

Дата: 20.05.2015 18:12
Източник: www.pik.bg