semeРазнообразие от вкусове за тялото и духа очакват тази година посетителите на фестивал “Семе българско”, който ще се проведе в Севлиево идния уикенд. В изложението, посветено на българското в различните му форми, ще се включат изложители на семена, вина, мляко и млечни продукти, цветя, билки, ядки, плодове, зеленчуци, мед и пчелни продукти, керамични и дървени изделия, български породи животни, градинска техника.

Каузата на фестивала е да съберем, засеем, създадем и съхраним семето българско. Съхраняване на традициите и запазване във вековете на българските семена, сортове и видове. Семето като носител на идентичност и нов живот. Нашето послание е “заедно сега за бъдещето на децата ни и плодовете на земята ни”.

Очакванията на организаторите са във второто издание на фестивал “Семе българско” да се включат над 500 участници на сцена, близо 100 изложителя, над 20 000 посетители от цялата страна.
Началото ще бъде поставено на 23 май в 10:30 ч. в парк “Казармите” от Министъра на земеделието и храните – Десислава Атанасова.

Официални гости на събитието ще бъдат и Областният управител на Област Габрово Николай Сираков, кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов, общински съветници от Севлиево, ръководители на редица държавни и общински институции.

В рамките на два дни – 23 и 24 май – фестивал “Семе българско” ще предложи на посетителите богата музикална програма със специалното участие на ансамбъл “Българе”, звездите на Х фактор – Иво и и Пламен, Невена и Мирян, както и изпълнители от Севлиево и региона.

В ателие „Семе българско” севлиевските деца ще изработят предмети, бижута, апликации, пана от естествени материали с акцент върху семената и растенията. Инициативата има за цел да събере средства за подпомогне на едно севлиевско семейство, което се нуждае от ин-витро процедура. В подкрепа на тази кауза по време на фестивала ще отвори врати и „Благотворителната захарна сладкарничка”, на която ще се продават сладки и солени изделия, осигурени от захарни къщи от Севлиево, както и от родители и деца от детски градини и училища, от майки от фондация „Искам бебе” и от читалищни самодейци. Всеки ще може да си закупи желаното лакомство, а средствата от продажбите ще бъдат добавени към общата сума за благотворителност.

Един от основните акценти на фестивала е подкрепата на двойките с репродуктивни проблеми. Точно за това и партньори на събитието са фондация „Искам бебе”, които по време на двата фестивални дни ще провеждат консултации със семейства, които се нуждаят от ин-витро процедура, ще предоставят информационни материали и др. В миналогодишното издание, заедно с деца, родени от ин-витро процедури, беше засята „Гората на надеждата”, а тази година те ще посеят цветя във формата на слънце в градинката „Семе българско”.

Гост на събитието е и базар „Забравени традиции, живи вкусове” или както неговите инициатори го наричат „Селски Мол”. По време на фестивала читалища ще покажат плодовете на севлиевския край и труда на неговите хора в миналото и сега, да предложат на хората, които са се запътили към големите търговски вериги, малко от сладките плодове и зеленчуци, отгледани в селския двор или малката ферма, да им дадат възможността да опитат от онова, което местните хора са имали на своята трапеза в миналото, пък и сега, да се докоснат отново до старите предмети от бита, служили десетилетия. Защото са живи истинските вкусове на българската традиция!

По време на изложението тази година ще се обърне специално внимание на здравословното хранене и производството на здравословни хранителни продукти, българските традиции, новости и постижения в тази област.

Два национални конкурса съпътстват фестивала – за стихотворение и рисунка „От кълна до върха – все българско” и конкурс “Никой не е по-голям от хляба”. Наградите ще бъдат връчени на 24 май по време на събитието.

Фолклорен маратон на откритата сцена – „Надпей ме, надиграй ме, надсмей ми се”- ще забавлява гостите и участниците в тазгодишното издание на фестивала. В него участие ще вземат изпълнители на народни песни, танци, възстановки на народни обичаи, лакърдии и скечове.

В унисон с целите на фестивала – съхраняване на българските традиции – международна кампания “Аз харесвам българските танци”, инициирана от ръководителя на ансамбъл “Българе” Христо Димитров, ще бъде част от инициативите на събитието. Кулминацията й ще бъде на 24 май от 14:00 ч. Часове по-късно, от 18:00 ч., стартира друга нибараща все по-голяма популярност инициатива – “Хора за хората”, целяща възстановяване на неделното хоро на мегдана.