Maya-Bejanska-5Родена е в Благоевград на 19 май 1972 г. Завършва Математическата гимназия в родния си град. От малка се занимава с куклен театър. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство за куклен театър.

След това става актриса в Кукления театър в София. Занимава се и с пеене, като е най-известна с изпълнението на „Обичам те, мила“ заедно със Стефан Вълдобрев и Камен Донев – пореден успех на музикалната сцена от професионален актьор.

През април 2014 г. на сцената на Театър 199 излиза в първия си моноспектакъл „Колекционерката“ от Радослав Чичев, режисьор Катя Петрова.

Всички познаваме Мая Бежанска като дребната, мъничката, с нежното, сладко гласче, актриса на българския театър и кино. И в същото време тя е и жизнената, живата словоохотливата и щура Мая – майка и съпруга, човек, който обича да пътува, но не обича да пазарува, човек, здраво стъпил на земята, който от време на време поема по свои висини. Едно предизвикателство, в което тя се впуска, без да се замисли е сериалът на bTV – „Домашен арест”.