domuschievПОЗИЦИЯ НА УС НА СБЖ И ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ НА СБЖ

УС на СБЖ и Етичната комисия на СБЖ  изразяваме безпокойство си от възмутителното  поведение на собственика на футболен клуб “Лудогорец” – г-н Кирил  Домусчиев, към репортера на бТВ – Димитър Тасев, изпълняващ служебните си задължения.

Изразявайки своята солидарност с репортера Димитър Тасев, сме категорични: всякакви прояви на нетолерантност и форми на агресия срещу журналисти и тяхната работа са недопустими. СБЖ ще продължава да отстоява правото на журналистите да могат да задават своите въпроси без страх,  да изразяват свободно мнението и позицията си, което е гаранция за демокрацията във всяко общество.

Призоваваме колегията да изразява своята нетърпимост към всякакви прояви на унижение и незачитане на журналистическата професия.

Считаме, че високата обществена позиция на г-н  Домусчиев – председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ и председател на Обществения съвет на БНР, го натоварва с още по-голяма отговорност и ангажираност към работата на медиите.

УС на СБЖ,
Етична комисия на СБЖ                                                       София, 16.05.2015 г.