Сега четете
Мюзикълът „Парижката света Богородица” на български

Мюзикълът „Парижката света Богородица” на български

49591_NaIEfiP3XTPa4R694B1PlLkb4qAxVoСофийските почитатели на театралното и музикалното изкуство ще получат уникален подарък точно за Световния ден на театъра – 27-ми март, петък. В късните романтични часове на празничния ден (начало 23:00ч.), на един от притегателните софийски театрални адреси (театър „Открита сцена” – „Сълза и смях”), те ще имат възможността да се насладят на песните от мюзикъла, станал вече световна легенда.

„Парижката света Богородица” е френски мюзикъл (по романа на Виктор Юго, музика на Рикардо Кочанте и лирика на песните на Люк Пламондон), чиято премиера се е състояла в далечната 1998г. в Париж.

Според  „Книгата за рекорди на Гинес” “Notre Dame de Paris” води класацията за мюзикъл с най-успешна дебютна година измежду всички други световни образци на това пленително изкуство. От премиерата насам мюзикълът е поставян в Белгия, Канада, Китай, Италия, Франция, Япония, Ливан, Люксембург, Русия, Испания, Сингапур, Южна Корея, Тайван, Швейцария, Турция, Великобритания и САЩ и е преведен на 6 езика ( вкл. корейски и фламандски). “Notre Dame de Paris” принадлежи към категорията „sung-through” мюзикъли (подобно на “Cats”, “Evita”, “Jesus Christ Superstar, “Les Miserables” и др.) – мюзикъли, в които всички диалози, монолози и речеви връзки в повествованието са пресъздадени музикално, чрез комбинация на речетатив, ария и ариосо.

Българската концертна версия на “Notre Dame de Paris” има любопитна история на реализация. Започва като предизвикателство – изпит по музикално и вокално обучение за група студенти от НАТФИЗ  и техния преподавател Данко Йорданов през 2013г. Постигнатото вокално съвършенство и спонтанният възхитителен отзвук от страна на публиката отвеждат новосъздадената формация до участие на Фестивала „Виа Понтика“ в гр. Балчик. Малко по-късно този амбициозен и зареден с таланти проект продължава развитието си чрез  сътрудничество с колеги – артисти от Украйна, Германия и Македония. Благодарение на съвместната им работа няколко големи концерта в Киев (м. януари 2014г. и м. юни 2014г.) преминават при невероятен успех.

Днес, формацията носи името Bulgarian Art Voices и в нея участват както настоящи, така и вече дипломирани възпитаници на НАТФИЗ. Обединяват ги талантът, отдадеността и любовта към това, което правят заедно и стремежът да създават изкуство на световно ниво. Музикален ръководител на състава е Данко Йорданов – български композитор и диригент. Автор на произведения за симфоничен оркестър, камерна музика, театрална и филмова музика. Данко Йорданов  е с номинация за „Икар 2015“ в категория „Авторска музика” за мюзикъла „Шумът на върбите“, поставен през м. декември 2014г. в Сатиричен театър „Алеко Константинов”, София.

Вижте и

Любословие по http://glasove.com/

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре