11-04-21-96022Журналистическата професия девалвира, защото често през устата на журналистите говори някой друг, а не самите те. Важно е да се знае собствеността на медиите. Трябва да има защита на журналистите в частните медии от собствениците им. Това е свързано с реални синдикални действия, за да може “клаузата на съвестта” да работи по-добре. Това каза за “Хоризонт” в предаването “12+3” председателят на СЕМ доц.Георги Лозанов в Деня на радиото и телевизията.

Той определи казуса “ТВ7” като много интересен, в който, в крайна сметка, журналистите са победили: Това, което се случи с ТВ7, беше един търговски спор, независимо от това, че зад него може да видим цялата сложност на нашия политико-икономически и обществен живот. Като процедура, по закон, това беше търговски спор, но имаше и една трета страна – журналистите, които успяха да наложат собствения си глас и спорът да се реши в тяхна полза. Получи се нещо интересно и в последна сметка добро.

За 10% съкращение на разходите за персонал, които засягат обществените медии – БНР, БНТ и БТА, Лозанов коментира:Особено в обществените медии съкращаването трябва да стане на база на предварителен анализ на реалния принос на работещите хора вътре, които произвеждат съдържание и намалението да стане на база на този принос. То сега върви и ние много често се ползваме от тези лесни решения – да се вземат по принцип 10%, а не на база на реалния принос. Ясно е, че не е трудно да се разбере кой какво прави и да се направи оценка. Това е мое персонално мнение в границата на обсъждането, защото това са синдикални отношения, в които СЕМ не може да се намесва.

Любословие по http://bnr.bg/