Сега четете
Франция одобри закон за подслушване и следене на комуникациите

Франция одобри закон за подслушване и следене на комуникациите

photos-90-53475-image.m250Франция одобри закон за подслушване и следене на информационните и онлайн комуникациите на граждани с цел предотвратяване на потенциални терористични атаки. Текстът беше приет от Националното събрание с убедително мнозинство – 438 депутати гласуваха „за“, срещу 86 „против“. Според критици на закона, той ще даде прекалено голяма свобода на разузнавателните служби да шпионират гражданите и може да наруши редица лични свободи.
С голямо мнозинство парламентът на Франция одобри нов спорeн закон за масово следене, който дава повече правомощия на разузнавателните служби на държавата, съобщава Би Би Би Си.
Новите правила трябва да помогнат на френските служби да предотвратяват терористични нападения. Те са приети близо 4 месеца след терористичните атаки в Париж през януари, при които бяха убити 17 души. Законът беше приет с подкрепата на 438 депутати, 86 гласуваха „против”. Социалистите и дясноцентристката опозиция одобриха мерките.
Социалистическото правителство обяви, че законът е необходим, за да се вземат под внимание промените в комуникационните технологии. Но критиците смятат, че е свързан с опасно разширяване на масовото следене на френски граждани. Те са на мнение, че дава твърде много правомощия на държавата и заплашва независимостта на дигиталната икономика.
„Някои от депутатите се опасяват за някои текстове в закона, които дават твърде много правомощия на изпълнителите, и поставят пречки пред съдебния контрол на разузнавателните агенции. Това може да даде възможност за масов шпионаж на цялото население с най-модерни средства. Не знам дали законът ще проработи, тъй като всички случаи на терористични атаки, включително във Франция, са извършени от хора, които са били следени, но наблюдението им е било прекъснато.“, заяви Пиер Льолуш – депутат от дясноцентристкия Съюз за народно движение.
Правителството обяви, че иска да включи в закона модерни техники за следене, а не да търси чуждестранни системи за контрол. Според закона ще има нов надзорен орган, Национална комисия за контрол на разузнавателните технологии, който ще следи работата на разузнавателните служби.
Противниците на промените са разтревожени, че службите ще могат да събират огромно количество информация в интернет – детайли от комуникациите като време и място, но не и съдържание. Според тях това е нарушаване на личните свободи.

Любословие по http://www.moreto.net/

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре