italian-food-collage-1Първото издание на Балканска Кулинарна Купа «Изкуството На Храната В Хотела» ще се проведе от 15 до 17 май в Majestic Beach Resort, Слънчев бряг. Събитието се осъществява с генералното партньорство на Метро Кеш Енд Кери и ще представи нови идеи и практики в приготвяне и поднасяне на храната в хотелите. Организатори са Българска асоциация по карвинг, Крокмач ЕООД И Eventa Communications.
Веселина Славчева – основател на Българска Асоциация По Карвинг е два пъти вице световен шампион и носител на 18 международни награди по карвинг, съдия клас „В“ в WACS (World Association of Chefs Societies) и посланникът на карвинг изкуството в България.  Носител е на майсторски свидетелства за занаятите художествено плетиво и бродиране. Участва в редица конкурси, разработва модели за национални детски конкурси и журира при провеждането им, печели множество награди в тези области. Изкуството да гравира плодове и зеленчуци усвоява в Тайланд. През 2009 г. печели бронзов медал на международен кулинарен фестивал в Истанбул, както и първо място за най-атрактивно произведение, свързано с празника на черешата в Кюстендил. През 2010г. печели сребърен и бронзов медал в Люксенбург на световното първенство Villeroy & BoshCulinary World Cup. От тогава досега всяка година печели по един златен медал на световните кулинарни фестивали. Участва в редица телевизионни предавания и има публикации в множество списания и вестници.

Веселина Славчева – един от организаторите на предстоящото международно състезание споделя за изкуството на храната

Защо решихте да организирате БАЛКАНСКА КУЛИНАРНА КУПА в България?

– Може да звучи идеалистично, но все още вярвам, че България е една страна, за която може да знаят все повече хора по света. Целта на състезанието е да се повиши качеството на обслужване в хотелите и ресторантите, да се обмени опит и знания между различните страни като сега са само балкански, но идеята е да станат много повече, от различни континенти.d11f3922c3a89512b2a0fa03436d6008_big

Защо приготвянето и предлагането на храната в хотела може да се определи като изкуство?

За някои – да, за други – не! За мен е изкуство. Истинските кулинари влагат много любов, влагат част от душата си… макар и мимолетно… хубавата храна ти остава в съзнанието и има моменти, в които си припомняш за нея, даже ти се иска да се опиташ да я приготвиш. Именно това е една от причините хората да се връщат там, където им е харесало.

Какви са очакванията Ви от първото издание на състезанието, предвид интересът до сега и има ли потенциал за следващи издания?

Надяваме се и искам да мине добре! Имаме други идеи, които да предложим при едно следващо състезание! Като всяко начало е много трудно! Сега сме се концентрирали върху това състезание, а после ще мислим за друго. Изключително много сме благодарни на хората, които ни помагат, на тези, които вярват в доброто и са с големи сърца! Без тях всичко това нямаше да се случи! Благодаря на Компаниите Метро Кеш Енд Кери, Тирол, Котани, Томеко, Dotel, Becolor И Inventia ® и разбира се на нашия домакин – Majestic Beach Resort.

Карвингът може ли да се определи като задължителен елемент в декорацията на хотелската блок маса? Може ли България да се похвали с добри карвинг специалисти?

Задължително – не! Препоръчително – да! Това е изкуството на красивата храна! Целта е да се нахранят първо очите, а след това тялото. Така човек възприема храната по различен начин и обръща повече внимание на всичко, което консумира. Има добри специалисти в България и със всяка изминала година стават все повече и повече. Постигнали сме много в тази област и е много важно да не го разваляме.

Съорганизатор на международното кулинарно състезание е и компанията Крокмач ЕООД управлявана от Шеф Валери Нешов. Тя развива дейността си в областта на консултантска дейност в ресторантьорство и хотелиерство, издирване и опазване на автентични вкусове и продукти от България и Балканския полуостров, Шеф Нешов е и съсобственик в уютния столичен ресторант Преди10.

Документи за участие в БАЛКАНСКА КУЛИНАРНА КУПА са подали отбори и индивидуални състезатели от България, Румъния, Словакия, Сърбия, Македония и Черна гора. Най-добрите майстори на кулинарното изкуство ще демонстрират своите умения за приготвяне на петстепенно меню, рибно меню и карвинг декорация, за да покажат спецификата приготвянето на храната в хотела.

Любословие по http://fakti.bg/; Снимка: food4yourmood.wordpress.com