На днешния ден се навършват 151 години от рождението на американската журналистка Нели Блай, която през далечната 1888 г. си позволява да отправи предизвикателство към самия Пулицър.
В чест на Блай в днешното лого на Google е заимствана стилистиката на вестниците от края на 19 век.

Завръзката на нейното предизвикателство е в най-прочутия облог в световната литература, сключен от Верн Филеас Фог (герой на Жул Верн от „Пътешествие около света за 80 дни“), вдъхновил впоследствие множество подражания.

Легендарната журналистка обаче е първата, която успява да подобри в реалния живот рекорда на английския пътешественик от книгата, напомнят от Съюза на българските журналисти.
През 1888 г. тя предлага на редактора си в „News of the World“, който е самият Джоузеф Пулицър, да я изпрати с малко куфарче и 200 фунта в джоба в командировка по маршрута на героя, създаден от Жул Верн.

Докато Блай се подготвя за пътешествието, от сп. „Cosmopolitan“ също проявяват интерес към подобно пътуване и решават да се включат в експеримента със собствена кореспондентка, която също да обиколи земното кълбо, но като се движи в противоположната на Нели посока.
В крайна сметка изданията сключват облог коя от жените ще се върне първа.

Пътешествието на Блай започва на 14 ноември 1889 г., когато тя се качва на борда на трансатлантическия лайнер „Augusta Victoria“.
Разбира се, в реалния живот тя преживява далеч по-малко приключения, отколкото тези на Филеас Фог в книгата.

Но е имало и изтървани влакове, и купуване на маймуна в Сингапур, и посещение на колония прокажени в Китай. Журналистката дори се среща със самия Жул Верн.
За всичко това Нели изпраща телеграми в списанието с, а Пулицър не спира да предизвиква читателите да правят предположения кога Блай ще стигне до поредната дестинация.

Тя се връща в САЩ на 21 януари 1890 г., като закъснява с два дни от предварителния график заради буря в Тихия океан. Предстои й пътуване до другия бряг, при което тя не би завършила пътешествието си за предвидените 80 дни, ако пътува с обикновена железница.
Но Джоузеф Пулицър й изпраща специален влак и Нели пристига при отправната си точка 8 дни по-рано от необходимото. Така тя завършва пътешествието си за 72 дни.

По това време нейната съперница от „Cosmopolitan“ все още пътува с кораб по Атлантика.