Сега четете
Соковете станаха натурални

Соковете станаха натурални

sanibel-ice-cream-zebra-treats-glass-orange-juiceОт 28 април плодовите сокове в България и в целия Европейски съюз са без добавена захар. В тях отдавна не се допускат и подсладители като аспартам.

В плодовите сокове се допуска добавяне само на витамини, минерали и „добавки на храни“ за регулиране на киселинността.

Еврокомисията забрани захарта още през октомври 2013 г. Продуктите, произведени преди това, слязоха от щандовете на магазините. Новата норма без подслаждане обаче се отнася само за продукти с надпис „сок“. Захар може да се добавя в нектарите и в напитки, наподобяващи соковете. На етикетите те ще са обозначени като „плодова напитка“, „плодово питие“, „еликсир“ „сироп“ и пр.
От около година по магазините в България преобладават именно плодовите напитки, а сокове почти няма. Само няколко марки предлагат сокове, и то предимно от ананас, ябълка и портокал. Те са поне двойно по-скъпи от плодовите напитки.

Рафинираната захар е една от най-вредните храни. Тя разболява от най-масовите болести – диабет, сърдечносъдови и рак.

Вижте и

Въпреки това обаче се добавя от производителите към всякакви храни(дори солените) и към напитките заради неустоимия подсъзнателен човешки апетит към сладкото и защото удължава срока им на годност. На етикетите е замаскирана под всевъзможни имена, сред които фруктоза, сукроза, декстрин, декстроза, гликоза, фрукто-олигозахариди общо 40 названия.

Годишното потребление на рафинирана захар на човек в България сега е 77 кг. А здравословният праг е едва до 2 кг годишно, и то само под формата на пчелен мед.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре