Един Teodora Trifonovaот най-младите и ярки разследващи репортери от у нас – Теодора Трифонова – е българският журналист, отличен със стипендия от World Press Institute (WPI) през 2015-та година.
Институтът е неправителствена организация, която от 1961 г. популяризира свободата на медиите по света. Всяка година WPI избира 10 журналисти, които да преминат през специално деветседмично обучение в САЩ в периода от август до октомври. Подборът за специализацията е много тежък, като протича в няколко кръга, а тази година за стипендията са се състезавали над 5000 журналисти от цял свят, вкл. от България.
Теодора Трифонова кандидатства за програмата с три свои силни репортажа, излъчени в новините и актуалните предавания на bTV, предизвикали реални промени в положителна посока – разследването на злоупотребите в Пирогов през 2013-та, довело до смяна на целия ръководен екип на болницата и ремонт на детската клиника; разследването на пробойните в българската Спешна помощ, довело до договор за сътрудничество с Румъния, успешно преодоляла проблема с ефективни реформи; и репортажите за Борис Гуджунов, инициирали законодателни промени за подкрепа към личности, допринесли за развитието на българската култура.
„Теодора Трифонова е един от най-обещаващите млади репортери в българския национален ефир, с вече доказано силно присъствие в разследващата журналистика. Фактът, че спечели стипендия от World Press Institute в конкуренция с хиляди журналисти от целия свят, е признание за таланта и уменията й. Разчитам на развитието й. Българската журналистика се нуждае от професионалисти като нея,” коментира Венелин Петков, директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV Media Group.
Теодора Трифонова е част от екипа на bTV от 2010-та година. Освен с трите репортажа, с които печели специализацията, зрителите я познават от десетките други разследвания, излъчени по bTV – вкл. за проблемите със свлачищата, за опасните язовири, за измамите в няколко медицински лаборатории и много други. През 2011-та година фондация „Българската Европа“ я отличава за разследването „Педофили в мрежата“, за което Теодора влиза в ролята на жертва под прикритие. Фондация „Смели репортери“ я награждава за разследването „Кухните на ада“ – за условията на работа и хигиената в български ресторанти, за което репортерът на bTV отново работи под прикритие. За разкритията на злоупотребите в Пирогов Теодора Трифонова е отличена с наградата за разследваща журналистика на фондация „Радостина Константинова“ за 2013-та, както и с награда на Министерство на здравеопазването.
Програмата за стипендии на World Press Institute дава възможност за опознаване и разбиране на управлението, политиката, бизнеса, медиите, журналистическата етика и културата на американското общество. Заедно с още 9 отличени журналисти от други държави репортерът на bTV ще премине през интензивен график на обучения, пътувания и интервюта.

Любословие по: http://utroruse.com/