Сега четете
Отбелязваме 1150 години от покръстването на българите

Отбелязваме 1150 години от покръстването на българите

car_boris-mihail77-450x575Днес се навършват 1150 години от покръстването на българския народ. С грандиозно честване Варненската и Великопреславска епархия ще отбележи годишнината.

 За тържествените чествания днес и утре във Варна и Плиска пристига делегация от над 200 гости, сред които българският патриарх Неофит, киевският и украински патриарх, представители на Вселенската, Йерусалимската, Александрийската, Руската, Сръбската патриаршии, на полската, чешката и албанската православни църкви, както и на кипърската и гръцката архиепископии. Ще присъстват и всички архиереи и митрополити от Светия синод, както и ректорите на духовните семинарии в страната, съобщава Нова телевизия.

Тържественото отбелязване ще започне в 9:30 днес в Плиска, където в древната базилика ще бъде отслужена литургия на открито, водена от патриарх Неофит. Честванията ще приключат утре с Тържествена света литургия, която ще отслужи митрополит Йоан в катедралния храм „Свето Успение Богородично“.

На днешния ден Българската православна църква почита свети цар Борис-Михаил – покръстител на българите.

От историята знаем, че Борис се покръства заедно с цялото си семейство и при кръщението приема името на Византийския император – Михаил. През 865 година в Христовата вяра били покръстени и всички българи. Днес в старопрестолния Плиска официално се отбелязва 1150 години от покръстването на българите. Участие в тържествата ще вземат президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, Нетово Светейшество патриарх Максим, гости от Вселенската, Руската и още десетина православни патриаршии.

Вижте и

Цар Борис приел учението на Иисус с цялото си сърце и ревностно го следвал в личния си живот. Той изцяло се отдал на проповядването на Христовата вяра, като за тази цел дори се оттеглил от престола и станал монах, като оставил скиптъра на властта в ръцете на своя син Владимир. Недоволните боляри обаче подтикнали Владимир да върне отново езическата религия, но цар Борис бил готов на всичко, за да защитава християнството и потушил метежа. На престола този път поставил другия си син Симеон, който се оказал ревностен последовател на Христос. Именно по това време учениците на св. Кирил и св. Методий намират радушен прием у нас и България започва да се изгражда като религиозно-просветен център на Балканите и съответно се подготвя да преживее своя Златен век.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре