unnamedПочти 200 автори са допуснати до участие в уникалния формат на БНТ – „Ръкописът”.  Новият проект на обществената медия ги вдъхнови да напишат своя дебютен роман.

Най-младият писател е на 18 години, а най-възрастният – на 88. Най-голям брой са участниците на възраст между 36 и 55 години – 43%. Авторите между 18 и 35 години са 33 %, а над 56 години – 24 на сто. В състезанието участваха и хора, които живеят в чужбина. Те изпратиха своите ръкописи от Канада, Германия, Франция, Испания и Великобритания.

Заради силния интерес към литературното предизвикателство, срокът за получаване на текстовете бе удължен с един месец и приключи вчера (30-ти април). През май селекционната комисия, съставена от редактори на Издателство „Сиела”, утвърдени автори и критици ще чете ръкописите, за да избере най-добрите от тях. В последната седмица на месеца одобрените участници ще получат персонална покана за участие в кастинга за шоуто.

В следващите етапи на състезанието участниците ще трябва да докажат пред жури от трима писатели, че именно техният роман заслужава да бъде издаден. Форматът е на компанията, създател на хитовите шоупрограми  за „търсене на таланти” FremantleMedia  и италианската обществена телевизия RAI, с оригиналното заглавие „Masterpiece”. У нас БНТ го реализира съвместно с Издателство „Сиела”.  „Ръкописът” има за цел да открие новите литературни таланти на България. Форматът на БНТ е вдъхновен от страстта към писането и литературата и насърчава авторите да проявят своята творческа дарба  в състезание.

Любословие по БНТ