Сега четете
Любомир Левчев навършва 80

Любомир Левчев навършва 80

llechev_5189Известният поет и писател Любомир Левчев навършва 80 години днес. Юбилеят ще бъде отбелязан на 29 април от 18 ч. в зала 6 на Националния дворец на културата, събитието е отворено за всички читатели и почитатели на Левчев.

В поетичната вечер под наслов „Звездите са мои“ ще участват актьорът Стойко Пеев, който ще води поетичния рецитал, а музикалният съпровод е на Елица Кадиева – арфа. За поета и неговото творчество ще говорят литературните критици Иван Гранитски, Анжела Димчева и Йордан Ефтимов. Събитието се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и министъра на културата Вежди Рашидов, със съдействието на Динко и Йордан Диневи, научи ДУМА от Ивелина Ралчева от изд. „Ентусиаст“.

Любомир Левчев е автор на 75 книги, преведени в над 36 страни. Бил е председател на Съюза на българските писатели (1979-1988). Носител е на орден „Стара планина – І степен“ и наградите „Никола Вапцаров“, „Пеньо Пенев“, „Димчо Дебелянов“, „Хр. Г. Данов“, „Иван Вазов“. Член е на Европейската академия за наука, изкуство и литература в Париж, и член-основател на Европейската академия за поезия в Люксембург. Носител е на Златен медал за поезия на Френската академия със звание Рицар на поезията, Голямата награда на института „Ал. Пушкин“ и Сорбоната, Световната награда за мистична поезия „Фернандо Риело“, „Златен венец“ на Стружките вечери на поезията и др.

Първата му стихосбирка „Звездите са мои“, чието име носи и поетичният рецитал по повод на годишнината на поета, е издадена през 1957 г. Сред най-известните му поетични книги са „Обсерватория“, „Дневник за изгаряне“, „Заклинания“, „Лък“, „Самосъд’83“, „Метроном“, „Небесен срив“ и др. Автор е на поредицата „Романи от спомени“ – „Убий Българина!“, „Ти си следващият“ и „Панихида за мъртвото време“, издания на „Ентусиаст“, както и на сценариите за филмите „Мълчаливите пътеки“, „Гибелта на Александър Велики“, „Сладко и горчиво“.

Вижте и

По време на поетичната вечер ще бъде организиран щанд с библиофилски издания с оригинални рисунки на Стоимен Стоилов, Георги Трифонов, Николай Майсторов, Георги Лечев, Иван Димов и др. За първи път на едно място ще бъдат събрани емблематични произведения на Левчев, сред които „Но преди да остарея“ – фототипно издание на стихосбирката му, излязла през 1964 г. с рисунки на Йордан Радичков и Здравко Мавродиев, и „Златната планина“ – сантиментален пътепис за Родопите със снимки на Руси Куртлаков.

Издателство „Захарий Стоянов“ ще представи книги с поезия от Любомир Левчев, а „Ентусиаст“ ще постави акцент върху най-новата му книга „Панихида за мъртвото време“ – последната част на трилогията „Романи от спомени“. Неотдавна издателството изненада почитателите на Левчев със специално лимитирано издание – подаръчен комплект с трите романа.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре