llechev_5189Известният поет и писател Любомир Левчев навършва 80 години днес. Юбилеят ще бъде отбелязан на 29 април от 18 ч. в зала 6 на Националния дворец на културата, събитието е отворено за всички читатели и почитатели на Левчев.

В поетичната вечер под наслов “Звездите са мои” ще участват актьорът Стойко Пеев, който ще води поетичния рецитал, а музикалният съпровод е на Елица Кадиева – арфа. За поета и неговото творчество ще говорят литературните критици Иван Гранитски, Анжела Димчева и Йордан Ефтимов. Събитието се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и министъра на културата Вежди Рашидов, със съдействието на Динко и Йордан Диневи, научи ДУМА от Ивелина Ралчева от изд. “Ентусиаст”.

Любомир Левчев е автор на 75 книги, преведени в над 36 страни. Бил е председател на Съюза на българските писатели (1979-1988). Носител е на орден “Стара планина – І степен” и наградите “Никола Вапцаров”, “Пеньо Пенев”, “Димчо Дебелянов”, “Хр. Г. Данов”, “Иван Вазов”. Член е на Европейската академия за наука, изкуство и литература в Париж, и член-основател на Европейската академия за поезия в Люксембург. Носител е на Златен медал за поезия на Френската академия със звание Рицар на поезията, Голямата награда на института “Ал. Пушкин” и Сорбоната, Световната награда за мистична поезия “Фернандо Риело”, “Златен венец” на Стружките вечери на поезията и др.

Първата му стихосбирка “Звездите са мои”, чието име носи и поетичният рецитал по повод на годишнината на поета, е издадена през 1957 г. Сред най-известните му поетични книги са “Обсерватория”, “Дневник за изгаряне”, “Заклинания”, “Лък”, “Самосъд’83”, “Метроном”, “Небесен срив” и др. Автор е на поредицата “Романи от спомени” – “Убий Българина!”, “Ти си следващият” и “Панихида за мъртвото време”, издания на “Ентусиаст”, както и на сценариите за филмите “Мълчаливите пътеки”, “Гибелта на Александър Велики”, “Сладко и горчиво”.

По време на поетичната вечер ще бъде организиран щанд с библиофилски издания с оригинални рисунки на Стоимен Стоилов, Георги Трифонов, Николай Майсторов, Георги Лечев, Иван Димов и др. За първи път на едно място ще бъдат събрани емблематични произведения на Левчев, сред които “Но преди да остарея” – фототипно издание на стихосбирката му, излязла през 1964 г. с рисунки на Йордан Радичков и Здравко Мавродиев, и “Златната планина” – сантиментален пътепис за Родопите със снимки на Руси Куртлаков.

Издателство “Захарий Стоянов” ще представи книги с поезия от Любомир Левчев, а “Ентусиаст” ще постави акцент върху най-новата му книга “Панихида за мъртвото време” – последната част на трилогията “Романи от спомени”. Неотдавна издателството изненада почитателите на Левчев със специално лимитирано издание – подаръчен комплект с трите романа.