galeria10 картини на емблематични художници, живели и творили в Перник представи Галерия Перник на първия салон на галериите, който се откри в НДК. Творбите са от златния фонд на галерията и са дело на Иван Тричков, Иван Вукадинов, Стефан Георгов, Любен Гайдаров и Александър Алексов.

Сред платната има пейзажи от стария Перник, натюрморти, както и автопортрет на Любен Гайдаров. Първият Салон на галериите събра на едно място в НДК над 30 общински и частни галерии от цяла България. Представени са творби на над 100 български и чужди автори. Творческа борса дава възможност за среща на млади таланти. Събитието се откри при огромен интерес в присъствието на десетки творци, колекционери и ценители на изобразителното изкуство.
“Салон на галериите” е важен проект за нас, защото българските галеристите са хора, които с изключителен професионализъм и любов, се опитват да правят култура в една сложна ситуация.”, заяви директорът на НДК Мирослав Боршош.

Зам.-министърът на културата Боил Банов изрази надежда, че “в НДК ще продължаваме да говорим и да откриваме събития, които са свързани с изкуство, изкуство и пак изкуство”. А в приветствието си към присъстващите зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов беше категоричен, че “с днешната инициатива започва един дългоочакван съвместен процес между НДК и Столична община, който ще превърне Двореца в любимо място за ценителите на визуалните изкуства”.

На свой ред от името на домакините д-р Людмил Веселинов (член на Съвета на директорите на НДК) припомни, че “тази седмица “Салон на галериите” има само в две европейски столици – София и Брюксел”. Той беше категоричен, че “днешният ден е знаков, защото целият разрез на съвременното българско изкуство е представено днес в НДК”. Според Оли Груева (втори изпълнителен директор на НДК) “днес е Ден на красотата, имайки предвид това, което се случва в пространствата на
НДК.
Особено любопитно е представянето в Салона на галериите на творбите на интересни творци, които не сме свикнали да виждаме често: Петко Клисуров, Иван Енчев, Захари Желев, Дечко Узунов, Иван Пенков, Иван Милев и др. Любопитна за публиката и критиците е и срещата с автори -типични представители на регионите: Стефан Георгов и Любен Гайдаров (ХГ в Перник), Василка Монева (съвременен автор от Русенската художествена галерия), Донка Константинова (ХГ Сливен) и др. Принос в културния живот на столицата e и камерната експозиция на British Council, които са част от “САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ”. Те показват оригинали от сюрреалиста Пол Неш – един от модернистите на английското изкуство и Уолтър Сикърд, който е част от авангардистите на ХХ век. Посетителите ще могат да се насладят и на произведения (фламандска и немска живопис) от колекцията на Галерия UniArt на НБУ, както и на произведения на големия български художник Иван Кирков. Списъкът с участващите галерии е солиден, а в него изпъкват общинските художествените галерии в Сливен, Перник, Казанлък и Русе, както и частни галерии от София, Варна, Пловдив, Пазарджик, Велико Търново и Горна Оряховица. Съюзът на българските художници също ще представи творби от собствения си фонд.

Основен акцент в престижното събитие е изложбата “Георги Божилов-Слона (1935-2001): Ретроспективно”. С тази експозиция за първи път НДК съвместно с Нов български университет чрез Център за Българо-европейски културни диалози прави опит да събере и покаже в ретроспективна линия едни от значимите творби на художника. Откриването ще бъде на 24 април от 18:00 ч., а куратор е Анжела Данева. Присъстващите ще могат да видят и документалния филм на режисьора Коста Биков “Великото сбогуване”, който е продукция на БНТ и е посветен на големия български художник.

“САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ” се организира от НДК в периода 23 -27 април 2015 г.ие подкрепен от Министерство на културата, Столична община, Нов български университет (НБУ) и Съюза на българските художници (СБХ).

 

Дата: 27.04.2015 14:33 Източник: Любословие по в. Съперник – стр. 12 сн. http://perniktoday.net/ Автор: Виктория СТАНКОВА